ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije
09.07.2020 Beograd

ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije

ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije Foto: Beta/Miloš Miškov
Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštili su da su se u prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na meti napadača našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa ovih događaja.

Brojni su primeri u kojima su se novinari, novinarke i snimatelji našli na udaru policijskih snaga i huligana koji se nisu obazirali na vidljivo istaknute novinarske legitimacije i upozorenja da su u pitanju predstavnici medijskih kuća koji rade svoj posao.

"Povređivanje novinara agencija Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N 1 u Beogradu kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine, primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji", saopštili su ANEM i UNS.

Dodali su da omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.

Ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju se mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i to je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana.

U saopštenju je navedeno da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade, ali da je ovog trenutka izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana i Tužilaštva za koje očekujemo da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.07.2020, 18:04h Kole

    Isto tako, očekujemo i da napade na policajce osude sve institucije

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side