13.06.2018 Beograd

Anastasijević na suđenju Stanišiću: SDB Srbija ostvarivala Miloševićev plan za nove granice

Anastasijević na suđenju Stanišiću: SDB Srbija ostvarivala Miloševićev plan za nove granice Foto: prtscr ytb
Beogradski novinar Dejan Anastasijević posvedočio je danas, na haškom procesu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću-Frenkiju, da su Crvene beretke i druge formacije pod kontrolom Službe državne bezbednosti (SDB) Srbije, tokom ratova Hrvatskoj i BiH, na terenu ostvarivale plan Slobodana Miloševića za "uspostavljanje novih granica između republika".


"Govorilo se jako mnogo o novim granicama... Te granice je definisao Vojislav Šešelj - tada formalno u opoziciji, ali u milosti vlasti - na liniji Karlovac-Ogulin-Karlobag-Virovitica... To je, kratko rečeno, Velika Srbija", rekao je Anastasijević kao svedok optužbe.

Dodao je da "Milošević to nije otvoreno govorio, ali jesu njegovi saradnici i političari koji su uživali podršku njegove stranke".

Prema optužnici, Stanišić koji je bio šef SDB Srbije, i njegov pomoćnik Simatović bili su protagonisti udruženog zločinačkog poduhvata, na čelu s predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Muslimana i Hrvata sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH radi uspostavljanja srpske dominacije.

Stanišić (67) i Simatović (68) optuženi su za progon, ubistva, prisilno premeštanje i deportacije u Hrvatskoj i BiH, 1991-95.

Anastasijević, koji je tokom ratova u Hrvatskoj i BiH bio novinar nedeljnika Vreme, izjavio je da je za ostvarivanje Miloševićevog plana "uspostavljanja novih granica između republika" bila "ključna upotreba" SDB Srbije zato što su "radnje koje su bile sprovođene" u tom cilju bile "ilegalne i po zakonima Srbije i po međunarodnom pravu".

Bilo je to "borbeno intervenisanje u stranoj državi", za koje je "tajna služba bila idealna", kazao je svedok.

Da je Simatović bio komandant Crvenih beretki, Anastasijević, kako je rekao, prvi put je čuo u novembru 1993, od Dragoslava Bokana, beogradskog reditelja za koga je rekao da je tada bio "komandant jedne od paravojnih formacija u Zapadnoj Slavoniji".

"Kasnije se, na mnogo drugih načina i iz mnogo drugih izvora, potvrdilo se da su Crvene beretke borbena jedinica SDB Srbije", kazao je svedok.

Stanišića i Simatovića, Anastasijević je "zbog prirode Službe" svrstao među "najvažnije ljude" za ostvarivanje Miloševićevog plana. Kao ilustraciju Stanišićeve tadašnje moći naveo je da je on jedini mogao da u Miloševićev kabinet uđe "bez kucanja i najave".

Po svedoku, taj plan je ostvarivala neformalna grupacija zvana "vojna linija" koju su, pored Stanišića i Simatovića, činili izabrani pripadnici JNA, MUP Srbije i drugih institucija.

Za postojanje "vojne linije", Anastasijević je, po sopstvenim rečima, čuo s proleća 1992. od tek smenjenog šefa kontraobaveštajne službe JNA generala Aleksandra Vasiljevića, a kasnije su to potvrdili i drugi izvori.

Smenjivanje Vasiljevića i 40 drugih "titoističkih generala" u maju 1992, po Anastasijeviću, bio je deo "instrumentalizacije JNA" za ostvarivanje Miloševićevog plana.

"Vojna linija" radila je na "pripremi rata", odnosno na "naoružavanju i organizovanju Srba van Srbije, kao i na organizovanju jedinica iz Srbije koje bi ih branile od vlasti Hrvatske i BiH i pripremile odvajanje", izjavio je Anastasijević.

Po ov svedoku, "vojna linija" je uspostavljena pošto je predsednik Srbije Slobodan Milošević, u susretu sa gradonačelnicima u aprilu 1991, obelodanio da je naredio "mobilizaciju rezervnog sastava policije" i najavio mogućnost angažovanja određenih jedinica na zaštiti Srba van Srbije.

"Tada je po zakonu bilo nezamislivo i ilegalno da policija jedne republike radi na teritoriji druge republike bez njene dozvole. Iz ovog proizlazi da je Milošević bio spreman da uputi policiju i paravojne formacije u druge republike, što je de fakto najavilo rat", rekao je Anastasijević.

Zapisnik sa tog susreta - koji je beogradski nedeljnik NIN tada objavio izvlačeći u naslov Miloševićeve reči: "Bogami ćemo da se tučemo" - tužioci su uvrstili u dokaze.

Kako je svedok rekao, bilo je "logično" da je Franko Simatović, kao komandant Crvenih beretki, "morao igrati jednu od vodećih uloga" u vojnoj liniji, te da je bilo "potpuno nezamislivo da je Simatović radio na svoju ruku bez odobrenja Jovice Stanišića".

Anastasijević je posvedočio i da je "vojna linija" svoj cilj ostvarila već polovinom 1992. kada su Srbi u Hrvatskoj i BiH "uspostavili svoje paradržave i imali kontrolu nad teritorijama koje su zauzeli".

Samim tim je podršla vlasti u Beogradu tim "paradržavama" mogla postati otvorena, a ne prikrivena, preko "vojne linije", kao do tada, napomenuo je svedok.

Iako je, u sažetku Anastasijevićeve izjave, tužilac Daglas Stringer (Douglas Stringer) naveo da je on bio "očevidac zločina" u Vukovaru, svedok je u sudnici rekao da "nije video kako nekog ubijaju".

"Ja nisam video da nekog ubijaju, ali sam video kako nekog okrvavljenog čoveka odvode iza kuće i zatim sam čuo pucnjavu. Mogu samo da pretpostavim šta se desilo".

Opisao je da je, po padu grada u novembru 1991, u Vukovaru video pripadnika srpske paravojske sa krvavom mačetom koji mu je rekao da "radi samo na hladno".

Anastasijević je izjavio i da su se "srpski mediji koristili propagandom kako bi započeli i održavali rat", potpirujući strah da će vlast Franje Tuđmana u Hrvatskoj ponoviti genocid nad Srbima iz Drugog svetskog rata.

"Cilj propagande bio je da se uveličavaju srpske žrtve, a da se umanjuju zločini srpske strane", kazao je svedok.

Pošto je tužilac Stringer u sudnici pustio izveštaj novosadske televizije o srpskim žrtvama "masakra" pronađenim u dvorištu vukovarske bolnice, Anastasijević je tvrdio da su to zapravo bili "pacijenti preminuli u bolnici" koji su bili izneti iz mrtvačnice u kojoj nije bilo struje, a nisu mogli biti sahranjeni zato što je "bolnica stalno bila pod vatrom".

"Miloševićevi mediji izveštavali su da su tu Srbi masakrirani i mučeni... To su pacijenti preminuli u bolnici koje prikazuju kao Srbe, žrtve hrvatskog fašizma. To je tipičan primer izveštavanja srpskih medija. Ni hrvatski nisu bili bolji", naglasio je Anastasijević.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Anastasijevića, Stanišićeva odbrana nastaviće sutra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side