Analitičari o najavi početka pregovora
29.06.2013 Beograd

Analitičari o najavi početka pregovora

Analitičari o najavi početka pregovora
Analitičari ocenjuju da je odluka o otvaranju pregovora sa Srbijom u januaru dobra, ali da sadrži i elemente uslovljavanja.

 

 

Odluka Evropskog saveta da počne pregovore o pristupanju Srbije Evropskoj uniji je izuzetno dobra, ali je kontroverzno napisana i sadrži element uslovljavanja, rekao je  profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević.

"Odluka sadrži jednu kratku rečenicu koja kaže da će pregovori početi kada Evropski savet potvrdi pregovarački okvir, što bi moglo da znači da se tako nešto neće obavezno desiti, recimo u slučaju da Nemačka ili neka druga zemlja ne budu zadovoljni sprovođenjem briselskog sporazuma na terenu", rekao je Teokratović. 

Prema njegovim rečima, potvrđivanje pregovaračkog okvira od strane Evropskog saveta jeste uobičajena praksa, ali ako samo jedna država članica EU bude imala primedbe pregovarački okvir neće biti usvojen jer Evropski savet odluke donosi konsenzusom. 

"Prva prilika kada bi se o ovome moglo govoriti je zakazana sednica Evropskog saveta za 24. i 25. oktobar, kada će se usvajati ovogodišnji izveštaj o napretku svih zemalja u procesu pridruživanja EU", kazao je Teokarević. 

On je dodao da zbog ovoga Vlada Srbije ne treba da dočekaa odluku o početku pregovora "sa oduševljenjem koje će se pretvoriti u nedostatak aktivnosti, nego upravo suprotno". 

Bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević očekuje da će posle septembarskih izbora odnos Berlina prema Beogradu biti blagonakloniji i da, ukoliko proces primene briselskog sporazuma bude tekao, neće biti nikakvih prepreka da u januaru i formalno počnu pristupni pregovori sa EU. 

"Ne očekujem da će Nemačka praviti toliko problema kao sada. Ona može ponovo napraviti problem ili nas zaustaviti u bilo kom trenutku, ali ne očekujem da će praviti pitanje iz prostog razloga što će izbori u Nemačkoj proći. Kampanja će u Nemačkoj trajati šest meseci, ali kada ona prođe i kada bude formirana nova vlada, treba očekivati da Nemačka neće toliko insistirati na ovom pitanju", rekao je Pribićević. 

Prema njegovim rečima, realne su procene da bi pregovori mogli da traju do 2020. godine, ali ne usuđuje se da prognozira kada ćemo ući u EU, jer u slučaju Srbije politika će biti opredeljujuća kada je reč o trajanju pregovora. 

"Politika često zna da proces oduži, kao u slučaju Turske, a može da ga skrati, kao u slučaju Rumunije i Bugarske, iako je naš zapadni sused u mnogim stvarima bliži EU nego ove države", rekao je Pribićević. 

Ključno je, međutim, kako je naglasio, da je u formalnom smislu izbegnuto još jedno odlučivanje EU pre januara i provera da li je Srbija zadovoljila uslove za dobijanje datuma početka pregovora. 

Pribićević je rekao da je Srbija suočena sa mehanizmom kojem su bile izložene sve države u procesu evrointegracija, a to je da proces može biti zaustavljen u svakom trenutku ukoliko makar jedna jedna članica proceni da nema očekivanih rezultata po nekim poglavljima pregovora. 

"Ja nemam dilemu da ćemo proći ta poglavlja, ne zato što smo savršeni, već zato što su neki koji imaju slabije kapacitete od nas prošli te kriterijume. Nama će glavni kriterijum do zadnjeg momenta biti Kosovo, i u tom smislu očekujem da će se potvrđivanje stalno dešavati, ali toga formalno u decembru neće biti", zaključio je Pribićević. 

Bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da je odluka Evropskog saveta jedna od najznačajnijih koju će Srbija čuti u 21. veku, jer se njom kroz otvaranje pregovora za pristupanje Evropskoj uniji otvara dugo očekivani proces približavanja EU. 

Miščevićeva je rekla Tanjugu da Srbiji, ali i EU predstoji velika aktivnost do kraja godine. 

"Ako je krajnji datum za prvi sastanak januar, znači da je pred nama veoma mnogo posla narednih pola godine u pripremama za pregovore i ustanovljavanje svih struktura.Nikako ne treba zaboraviti ni nastavak reformi, jer samo one vode brže kroz proces pregovaranja", rekla je Miščevićeva. 

Ona je ukazala da Nacrt okvira za pregovore, koji pravi Evropska komisija, mora da bude potvrđen od članica država EU i napomenula da, kada je reč o tome, ne očekuje nikakve probleme. 

Prema njenim rečima, ne samo Nemačka, već svaka od 28 članica EU imaće mogućnost da sačuva nacionalni interes, time što će reći da se zaustavi pregovarački okvir. 

"Međutim, dugo vremena nisam videla ovako živu diplomatsku aktivnost unutar EU i toliku podršku koju je Srbija dobila za otvaranje pregovora i stupanje u članstvo, zbog čega mislim da, ukoliko aktivnost na implementaciji Briselskog sporazuma bude onakva kakvu je Vlada Srbije obećala, nijedna država neće ni na koji način usporiti taj napredak, za koji smatraju da je u pravom momentu dobrodošao", ocenila je Miščevićeva.

autor: VM izvor: Tanjug/Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side