24.11.2017 Beograd

Ana Brnabić u ponedeljak u Budimpešti na Samitu CIEZ

Ana Brnabić u ponedeljak u Budimpešti na Samitu CIEZ Foto: Beta / Miloš Miškov

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće u ponedeljak, 27. novembra na Samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Budimpešti, gde će takođe imati brojne bilaternalne sastanke sa visokim stranim zvaničnicima.

U delegaciji sa Anom Brnabić biće potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, saopštila je Vlada Srbije.

Format saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) "16+1", sveobuhvatni je mehanizam saradnje na visokom političkom nivou u oblasti ekonomije, posebno infrastrukture, kao i poljoprivrede, kulture i medija, nauke i tehnologije, obrazovanja, sporta, IT sektora i drugih oblasti.

U saopštenju Vlade Srbije je navedeno da će Ana Brnabić prisustvovati otvaranju ekonomskog, trgovinskog i finansijskog foruma Kina-CIEZ i obratiti se na plenarnoj sesiji na kojoj učestvuju predsednici vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Navodi se da je tokom Samita šefova vlada Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope planirano potpisivanje komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji autoputa E-763, deonica Preljina-Požega, između Srbije, "Puteva Srbije" i kineske kompanije CCCC (Cina Communications Construction Company Ltd.).

Planirano je i da Generalna uprava za kontrolu kvaliteta, inspekciju i karantin Kine i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije potpišu protokol o inspekciji, karantinu i veterinarskim sanitarnim zahtevima za izvoz goveđeg mesa iz Srbije u Kinu.

Kako je navedeno, ovaj format saradnje postao je integralni deo inicijative "Pojas i put", koju je pokrenuo predsednik Kine Si Đinping.

Predsednica Vlade Srbije imaće u utorak, 28. novembra bilteralne sastanke sa predsednikom Vlade Kine Li Kećijangom, kao i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Tokom učešća na Samitu planirani su bilateralni susreti premijerke Brnabić sa premijerom Estonije Jurijem Ratasom i sa poljskom koleginicom Beatom Šidlo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side