02.11.2017 | 13:12h ► 14:58h Beograd

Ana Brnabić sutra u Maroku na Konferenciji o svetskoj politici

Ana Brnabić sutra u Maroku na Konferenciji o svetskoj politici Foto: Beta / Milan Obradović
Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovaće na Konferenciji o svetskoj politici (World Policy Conference - WPC) koja će trajati od 3. do 5. novembra u glavnom gradu Maroka, Marakešu.

Vlada Srbije je saopštila da će Ana Brnabić razgovarati sa premijerom Albanije Edijem Ramom na plenarnoj sednici o aktuelnim temama budućnosti Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana.

Brnabić će se tokom posete Maroku sastati u Rabatu sa predsednikom Vlade Maroka Sadedinom El Otmanijem, a predviđena je i svečana večera koju, povodom Konferencije o svetskoj politici, organizuje ministar spoljnih poslova Maroka Naser Bourita.

Konferencija o svetskoj politici prvi put je održana 2008. godine, sa ciljem boljeg upravljanja svim aspektima u novom sistemu međunarodnih odnosa, navedeno je u saopštenju.

Godišnji sastanak Konferencije o svetskoj politici okuplja političke i ekonomske lidere sa pet kontinenata, kao i predstavnike civilnog društva i akademske zajednice, koji razmatraju ključne političke, ekonomske i bezbednosne izazove u svetu.

Konferenciju je pokrenuo predsednik i osnivač Francuskog instituta međunarodnih odnosa (Institute of International Relations - IFRI) Tjeri de Monbrijal.

U saopštenju je navedeno i da se na desetoj po redu Konferenciji o svetskoj politici očekuje učešće više od 120 visokih svetskih zvaničnika sa svih kontinenata koji će u okviru plenarnih sesija razmatrati aktuelne teme.

 

Bramerc Ani Brnabić: Nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc danas je u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da je i pored zatvaranja tog suda neophodno nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, saopštila je Vlada Srbije.

Bramerc je izvestio premijerku da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaje sa radom krajem godine i da će Kancelarija tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove preuzeti preostale zadatke Kancelarije tužioca.

Bramerc, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN, kazao je da će nastaviti da podnosi šestomesečne izveštaje Savetu bezbednosti UN.

Ana Brnabić je ponovila da je Srbija posvećena reformi društva i pomirenju regiona i da će nastaviti saradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, ali da smatra da Međunarodni krivični tribunal nije doprineo pomirenju zemalja regiona i objektivnom procesuiranju ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost.

Izrazila je zabrinutost za tretman srpskih osuđenika i zatražila veću transparentnost kada je u pitanju zdravstvena dokumentacija.

Na sastanku je istaknuto da je za Srbiju od velikog značaja implementacija Poglavlja 23 u pregovorima za članstvo u EU i dosledno sprovođenje Nacionalne strategije za ratne zločine.

 

Bramerc Ani Brnabić: Nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju Serž Bramerc danas je u razgovoru sa premijerkom Srbije Anom Brnabić rekao da je i pored zatvaranja tog suda neophodno nastaviti kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji, saopštila je Vlada Srbije.Bramerc je izvestio premijerku da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prestaje sa radom krajem godine i da će Kancelarija tužioca Mehanizma za međunarodne krivične sudove preuzeti preostale zadatke Kancelarije tužioca.

Bramerc, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za redovni šestomesečni izveštaj koji će u decembru podneti Savetu bezbednosti UN, kazao je da će nastaviti da podnosi šestomesečne izveštaje Savetu bezbednosti UN.

Ana Brnabić je ponovila da je Srbija posvećena reformi društva i pomirenju regiona i da će nastaviti saradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, ali da smatra da Međunarodni krivični tribunal nije doprineo pomirenju zemalja regiona i objektivnom procesuiranju ratnih zločina, bez obzira na nacionalnost.

Izrazila je zabrinutost za tretman srpskih osuđenika i zatražila veću transparentnost kada je u pitanju zdravstvena dokumentacija.

Na sastanku je istaknuto da je za Srbiju od velikog značaja implementacija Poglavlja 23 u pregovorima za prijem u EU, i dosledno sprovođenje Nacionalne strategije za ratne zločine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side