11.10.2017 | 17:35h ► 22:45h Beograd

Ana Brnabić: Pristupanje EU interes građana Srbije

Ana Brnabić: Pristupanje EU interes građana Srbije Foto: Beta, European Parliament
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Briselu sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, kojem je poručila da je proces pristupanja Evropskoj uniji (EU) strateški cilj Srbije koji je u interesu naših gradjana, saopštila je pres služba premijerke.

Ana Brnabić je, na sastanku na kojem je učestvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, zahvalila Evropskoj komisiji na konstruktivnoj saradnji kada je u pitanju pregovarački proces.

"Ona je zahvalila i Junkeru na pozitivnim porukama u govoru o stanju EU i Pismu o namerama, u kojima je Srbija jedna od zemalja koje su prepoznate kao lideri evrointegracija u regionu, kao odgovoru na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o dobijanju jasnijeg datuma", navodi se u saopštenju.

Premijerka je istakla da su reforme koje Vlada sprovodi na putu ka punopravnom članstvu Srbije u Uniji prevashodno zbog dobrobiti gradjana, ali da bi broj otvorenih poglavlja trebalo više da odgovora naporima Srbije i rezultatima postignutim u pregovaračkom procesu.

Ona je naglasila da veliku pažnju Vlada Srbije posvećuje reformi obrazovanja i digitalizaciji, imajući u vidu značaj inovacija za dalji ekonomski rast i modernizaciju društva.

Ana Brnabić je dodala i da je regionu Zapadnog Balkana mesto u EU, i da Srbija, uprkos povremenim negativnim procesima u regionu, ostaje opredeljena da sva otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešava dijalogom.

Junker i Ana Brnabić su se saglasili da je potrebno da Srbija nastavi da primenjuje reforme, posebno one koje se odnose na vladavinu prava, navodi se u saopštenju.

Junker je ohrabrio Srbiju da nastavi da igra konstruktivnu ulogu kada je reč o stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i prihvatio poziv da dodje u posetu Beogradu narednog proleća, dodaje se u saopštenju.

 

A. Brnabić: Konsenzus s EU za nova poglavlja, Junker dolazi u Beograd

Predsednica srpske vlada Ana Brnabić je izjavila po završetku posete sedištu Evropske unije u Briselu da je "postignut konsenzus" s čelnicima EU da se do kraja godine otvore nova poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i Unije i saopštila da će predsednik Evropske komisije žan-Klod Junker na proleće 2018. posetiti Srbiju.Ana Brnabić je to rekla posle razgovora s visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini koja je želela da ponovo naglasi "čvrsto uverenje da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i na tome se dosledno i uporno dela".

Visoka predstavnica EU je ukazala takođe na veliku važnost regionalne saradnje i "prevazilaženje nekih duhova prošlosti", istakavši "značajne ekonomske rezultate Srbije u proteklim godinama" i uvažavanje za ulogu Srbije u regionu.

Predsednica srpske vlade je ponovila da je strategijski cilj Srbije članstvo u EU i rekla da je prvenstvo u delovanju vlade bila budžetska konsolidacija jer je Srbija pre tri godine bila na rubu bankrota.

Ona je istakla da su sad dalji koraci reforma javne uprave, obrazovanje, digitalizacija i dugoročno održiv ekonomski rast, kao i veća posvećenost vladavini prava što Srbija mora učiniti i u okviru pregovora o članstvu s EU o "najizazovnijim poglavljima 23 i 24", jer to bitno posebno za prebražaj pravosuđa, što je važno za građane i privredu.

Ana Brnabić je podvukla takođe "instrumentalnu ulogu" stabilnosti regiona za sprovođenje reformi i približavanje EU, za šta "nije toliko važno koliko se brzo približavamo EU, već koliko se sprovode reforme".

 

Brnabić smatra da je prvih sto dana rada Vlade bilo uspešno

Premijerka Srbije Ana Brnabić večeras je izrazila zadovoljstvo radom Vlade Srbije u prvih sto dana, istakavši da je urađeno mnogo dobrih stvari o kojima će detaljnije govoriti u subotu, 14. oktobra.

Brnabić je za Radio televiziju Vojvodine ocenila i da je uspešnom radu vlade koju predvodi doprinelo to što je nastavljen kontinuitet sa prethodnom vladom čiji je premijer bio Aleksandar Vučić.

"Ova vlada je vlada kontinuiteta sa vladom Aleksandra Vučića", rekla je Brnabić, istakavši da je ponosna što je na čelu Vlade Srbije.

Ukazala je i na brojne zvaničnike EU i stranih država koji posećuju Srbiju i ocenila da i to govori o visokom međunarodnom ugledu koji Srbija uživa.

"Imamo i zajedničke sednice vlada sa Mađarskom i Slovenijom, zahtevi za bilateralnim posetama su stalni", rekla je ona.

O sto dana rada Vlade Srbije Brnabić će, kako je ranije najavljeno, govoriti 14. oktobra u Kruševcu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side