Ana Branbić u Nišu: Srbija započela ciklus investicija u budućnost
06.06.2019 Niš

Ana Branbić u Nišu: Srbija započela ciklus investicija u budućnost

Ana Branbić u Nišu: Srbija započela ciklus investicija u budućnost Foto: Beta / Saša Đorđević
Izgradnja višenamenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta u Nišu počela je danas, a kamen temeljac tog objekta vrednog 6,7 miliona evra položili su predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Brnabić je istakla da je Srbija, pored ulaganja u infrastrukturu, u puteve i auto-puteve, započela celi ciklus investicija u budućnost.

"Zahvaljujući jako dobrom partnerstvu sa Evropskom investicionom bankom ostvarujemo snove u koje niko više nije verovao. Originalni projekat lamele je iz 1975. godine. Trebalo nam je 43 godine da budemo kao zemlja svesni koliko je važno da se ostvari taj projekat", izjavila je premijerka.

Ona je potvrdila da će februara naredne godine u Nišu biti otvoren Naučno-tehnološki park i dodala da će Niš ponovo postati centar elektronike, naprednih tehnologija i "biće jedan od centara nove konkurentnije Srbije".

"Mladim ljudima danas omogućavamo sve one uslove koje imaju u najnaprednijim zemljama sveta, kako bi nam omogućili da budemo pobednici vremena u kome živimo", rekla je Brnabić.

Šefica predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da je projekat izgradnje višenamenske laboratorijske lamele deo većeg sveobuhvatnog ulaganja u nauku koji je država Srbija pokrenula, a koji je vredan 420 miliona evra.

"Učešće Evropske investicione banke u tim ulaganjima iznosi 200 miliona evra. Mi smo tu da da državi pomognemo da studentima stvori najbolje uslove za razvoj", kazala je Negre.

Istakla je da je Srbija uštedela 30 miliona time što koristi kao pozajmicu sredstva Evropske investicione banke, a ne sredstva komercijalnih banaka.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Mančić rekao je da će se izgradnjom laboratorijske lamele obezbediti najbolji uslovi za rad mladih talenata i istraživača, a takođe i za povećanje broja studenata i za realizaciju akademskog dualnog obrazovanja.

"U lameli je planirano otvaranje više centara, poput centra za obnovljive izvore energije, za primenu IT tehnologija u elektroenergetici, za digitalizaciju naučne i kulturne baštine, i za istraživanje i razvoj medicinske opreme", rekao je Mančić.

Ministar ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević naglasio je da Srbija ima nameru da ojača infrastrukturu obrazovnih ustanova i to pre svega u visokom obrazovanju.

"Imamo ambiciju da vratimo slavu visokog obrazovanja od pre 30-tak godina kada je u Srbiji bilo na desetine hiljada stranih studenata. To rade mnoge države, a smatram da određeni naši fakulteti mogu takvu uslugu da pruže studentima iz različitih delova sveta. Time se podiže ugled zemlje i otvara jedan novi investicioni ciklus", rekao je Šarčević.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović podsetio je da su predstavnici grada predložili izgradnju multifunkcionalne lamele na Elektronskom fakultetu pre nešto više od dve godine kada je Vlada Srbije nedelju dana boravila u Nišu.

Višenamenska laboratorijska lamela Elektronskog fakulteta u Nišu imaće 6.400 kvadrata u sedam nivoa.

Brnabić, Šarčević i predstavnici grada obišli su danas gradilište Naučno-tehnološkog parka, a u Start-ap centru na Elektronskom fakultetu razgovarali su sa predstavnicima IT kompanija koje posluju u Nišu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 7.06.2019, 14:30h ciklus...

    "Srbija započela CIKLUS..." (koji ciklus? - pa, onaj, onaj redovni, mesečni) dakle, biće ili dečko, ili devojčica (a možda i dvojke)...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side