06.12.2018 | 19:30h ► 23:08h Priština

Ambasador SAD: Kosovo je 'odlična uspešna priča'

Ambasador SAD: Kosovo je 'odlična uspešna priča' Foto: prtscr ytb
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da je Kosovo za SAD i narod Kosova "odlična uspešna priča".

U interviju za RTK on je rekao da je tokom priprema za nedavno preuzimanje dužnosti ambasadora SAD imao susrete s mnogima iz vlade, Kongresa i van vlade, i smatra da je opredeljenje SAD za budućnost Kosova "nepokolebljivo" i da o tome postoji "potpuni konsenzus republikanaca i demokrata, vlade, administracije i Kongresa".

Rekao je da će Ambasada na čijem je čelu vrlo usko sarađivati sa Kosovpm i to u ekonomskoj oblasti, vladavini prava i održavanju reda, borbi protiv korupcije, što ostaju najviši prioriteti.

"Sigurno je da ćemo podržati napore vođa Kosova i Srbije da nađu način za kretanje napred u dijalogu i za obostrano prihvatljivo rešenje koje će pomoći prosperitetu i bezbednosti dveju vlada u budućnosti", kazao je američki ambasador.

Po njemu, pitanje Kosova je veliki prioritet američke administracije i njene spoljne politike.

"U stvari rekao bih da je sadašnja administracija u Vašingtonu više zainteresovana da podrži ne samo Kosovo, već i napredak na Balkanu, nego što sam video u prethodnim godinama. Ovo je administracija koja gleda dugoročne probleme i kaže da treba naći načina kako ići napred", kazao je američki diplomata.

Upitan o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Kosnet je rekao da je na Kosovu "manje od nedelju dana" i da "želi da sasluša što više ljudi i dobije njihova mišljenja, pre nego što bude davao velike izjave".

"Ipak, verujem, i moja vlada veruje, da je ovo kritičan trenutak u procesu dijaloga i da je značajno za Kosovo i Srbiju da se njemu pristupi u duhu saradnje", kazao je on.

Kosnet je istakao da svaki sporazum Kosova i Srbije treba da bude dugoročan, održiv i da bude u obostranom interesu.

 

Neke osobe su pogrešno shvatile da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija

Novi američki ambasador na Kosovu, Filip Kosnet je večeras izjavio da su "neke osobe pogrešno shvatile" da SAD podstiču promene granice ili razmenu teritorija.

"Novi šefovi u Vašingtonu su se potrudili da objasne da smo zainteresovani za sporazum koji je dogovoren dobrom voljom između strana", izneo je on.

Ambasador je rekao da "SAD nemaju predrasude šta može da sadrži sveobuhvatni sporazum u dijalogu. Može biti da obe strane, u dobroj volji, stvarno dobrom voljom, odluče da urede granicu. One mogu da odluče i da to ne urade, i mi, verujete, mi razumemo duboku uznemirenost, istorijske razloge, zašto je pitanje granice izuzetno komplikovano".

"Ponovo želim da kažem da ih moja zemlja (SAD) ne tera na to. Ne vidimo obavezno ovo pitanje kao ključ dijaloga", kazao je on.

Ambasador Kosnet je rekao da vidi da je veliki deo dijaloga usredsređen upravo na pitanje granica.

"Mislim da su razgovori o granici samo jedan aspekat široke lepeze diskusija koje treba da se održe između dve zemlje i takođe treba da se dotakne ekonomska saradnja, bezbednost, kultura, obrazovanje, pravosuđe, posebno pravda, široka gamu pitanja o kojima treba da razgovaraju dve vlade i značajno je da se ne zadržimo na samo jednom aspektu problema", kazao je on.

Američki ambasador je istakao da su Kosovo i Srbija dve suverene države. "Mi ćemo uvek podržati Kosovo", kazao je američki ambasador, "iako se slepo ne slažemo sa svakom idejom koja dolazi iz vlade Kosova".

"Ali ćemo podržati Kosovo u naporima za uspostavljanje mira, prosperiteta, pravde u zemlji i regionu", kazao je Kosnet i dodao da je značajno istaći da su SAD spremne da podrže strane za održivo i obostrano korisno rešenje, ali da one, SAD, "ne pišu scenario" za to.

 

Evolucija BSK u oružane snage pozitivan korak za Kosovo

Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je danas da je "evolucija" Bezbednosnih snaga Kosova (BSK) u vojsku "pozitivan korak za Kosovo" i dodao da je "više nego prirodno da Kosovo kao suverena i nezavisna zemlja ima odbrambene sposobnosti".

Podsećajući na najave kosovskih lidera da će oružane snage moći da učestvuju u mirovnim operacijama i van Kosova, ambasador je u eksluzivnom intervjuu za RTK, koji će kasnije biti emitovan, ocenio da je Kosovo "stiglo do tačke u kojoj može da doprinese međunarodnoj bezbednosti umesto da bude njen korisnik".

"To je dobrodošlo", kazao je Kosnet i dodao da Kosovo "nastavlja da zauzima visoko mesto na listi prioriteta američke spoljne politike".

On je za RTK govorio i o uvođenju takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine na Kosovo, o konačnom sporazumu sa Srbijom i o tome može li taj sporazum da se odnosi i na pitanje granica.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side