08.11.2018 Beograd

Ambasador Norveške: Iznenađen sam i rastužen vešću o prodaji Norveške kuće

Ambasador Norveške:  Iznenađen sam i rastužen vešću o prodaji Norveške kuće Foto: Beta
Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad izjavio je danas da je iznenađen i rastužen vešću o prinudnoj prodaji kuće srpsko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu zbog duga i dodao da Norveško društvo koristi pravna sredstva kako bi se prodaja zaustavila.

U saopštenju Ambasade Norveške se navodi da je Bjornstad kazao da to društvo pokušava da pronađe rešenje da sačuva samu Kuću, a posebno muzej koji je u njoj smešten.

"Iskreno se nadam da će u tome uspeti. Ta Kuća je simbol prijateljstva, ali takođe i uspomena na više od 4.000 ljudi koji su poslati u radne logore u Norvešku za vreme drugog svetskog rata", rekao je Bjornstad.

Portal GMinfo.rs objavio je danas da je oglašena prodaja te kuće zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, koje je vlasnik kuće.

Procenjena vrednost tog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60 odsto procenjene vrednosti. Norveška kuća je izgrađena 1987. godine ;donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlade i Ambasade Kraljevine Norveške, i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca, čiji je direktor Živorad Bata Knežević bio jedan od preživelih interniraca u logorima Norveške.

Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru, i vikinški brod, spojene u jednu celinu, a građena je od norveškog drveta koje je poslato sa severa Evrope u Šumadiju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 9.11.2018, 19:26h Milica

    Iskreno se nadam da se ovo neće dogoditi, što zbog pijeteta prema našim internircima (među njima su bili moj otac, stric i deda), što zbog svakovrsne podrške Kraljevine Norveške našem narodu u to vreme, a i danas. Malo ko bi se usudio da pruži parče hleba reskirajući pri tome svoj život, a Norvežani jesu. O Norvežanima i njihovim naporima da pomognu našim sužnjima slušala sam samo nalepše od najranijeg detinjstva. A danas - koliko obnovljenih ustanova, koliko humanitarnih akcija, poslovnih kontakata ... Neko bi morao da zaustavi prodaju ovog simbola srpsko-norveškog prijateljstva. Verujem da je neko zadužen za zaštitu nacionalnih interesa i da će se iznaći rešenje koje ne narušava bilo čije dostojanstvo. Norvežani zaslužuju respekt i zahvalnost!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side