13.10.2017 | 14:10h ► 17:38h Beograd

Ambasador Japana u oproštajnoj poseti kod Dačića

Ambasador Japana u oproštajnoj poseti kod Dačića Foto: Beta / MSP / Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana Đuičija Takaharu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da jeDačić zahvalio Takahari zbog doprinosa jačanju političkog dijaloga i saradnje Srbije i Japana.

Ocenjeno je da su odnosi te dve zemlje u usponu, sadržajni i višeslojni, i potvrđena je spremnost za dalje jačanje dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i povezivanje privreda dveju zemalja.

Dačić je ponovo zahvalio i za donacije i bespovratnu pomoć Japana Srbiji.

Takahara je rekao da iz Srbije nosi najlepše uspomene i da je posebno zadovoljan zbog realizacije nekoliko velikih projekata dogovorenih tokom njegovog mandata.

 

Dačić i sekretar Nordijskog saveta o saradnji na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i generalni sekretar Nordijskog saveta Dagfin Hojbroten razgovarali su danas u Beogradu o produbljavanju regionalne saradnje na Balkanu, po nordijskom modelu.

Dačić je rekao da je nordijski model saradnje jedinstven primer jake regionalne saradnje i da iskustvo Nordijskog saveta može da posluži kao primer za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglasio je da je ključni prioritet Srbije afirmacija regionalne saradnje i politika dobrosusedstva i da je Srbija zato inicirala dodatno jačanje i snažno ekonomsko povezivanje zemalja u regionu.

Generalni sekretar Nordijskog saveta je rekao da se tokom posete Srbiji uverio da ima dosta sličnosti Zapadnog Balkana i Nordijskog regiona, navodi se u saopštenju.

Dagfin Hojbroten je ukazao na značaj izgradnje odnosa poverenja i definisanje potencijala za jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas s generalnim sekretarom Nordijskog saveta o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu.

 

Dačić na svečanosti početka izgradnje stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas bio na gradilištu stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u Golubincima, kod Stare Pazove.

Dačić je, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, rekao da je Regionalni stambeni program primer dobre prakse rešavanja otvorenih pitanja i saradnje u regionu.

Do sada je u okviru tog programa dodeljeno 1.207 stambenih rešenja, od čega 628 za pakete građevinskog materijala, apodeljeno je i 479 kuća.

"Već se privodi kraju prošle godine započeta izgradnja 235 stanova u Ovči, čija je vrednost 9,8 miliona evra. Ovog proleća otvorili smo gradilišta iz Potprojekta 2, u pet gradova", kazao je on.

Dačić je naveo da radovi teku po planu i da očekuje da će prvi korisnici biti useljeni u proleće sledeće godine.

Šef srpske diplomatije je rekao da Potprojekat 4, vrednosti veće od 13 milona evra, obuhvata 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 261 stambena jedinica, 300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća.

U okviru tog projekta, objekti s više stanova gradiće se u 13 mesta.

"Gradilišta su otvorena u devet opština - pored ovog na kome se danas nalazimo u Golubincima, i u Zrenjaninu, Brusu, Boru, Arilju, Negotinu, Temerinu, Kladovu i Loznici. Završetak svih tih radova očekujue se na leto sledeće godine", rekao je on.

Dačić je rekao da je u Golubincima počela izgradnja 30 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Oni će stanove dobiti u zakup s mogućnošću otkupa posle šest meseci od useljenja, po povlašćenim cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Kako je naveo, Regionalni stambeni program će u Srbiji biti podstaknut početkom izgradnje 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin u novembru.

"Naša moralna obaveza je da budemo humani i da ne zaboravimo da pružimo pomoć onima koji su proterani iz svojih domova, ali tu obavezu imaju i druge države učesnice Programa, bez izuzetka", rekao je on i naglasio da Hrvatska treba da u celosti omogući puno uživanje stečenih prava.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine Vučić: Idem u Brisel ali nisam optimista zbog izjava koje stižu iz Prištine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u nedelju putovati na nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ali da je "prilično obeshrabren" u pogledu uspeha tih razgovora, imajući u vidu izjave koje su prethodnih dana stizale s Kosova.

 • Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada Opozicija u Nišu traži da se o aerodromu ne glasa u Skupštini grada

  Odbornici ujedinjene niške opozicije najavili su danas da će na sednici Skupštine Niša tražiti da sa dnevnog reda bude skinuta tačka o predaji aerodroma "Konstantin Veliki" državi, a ako njihov predlog ne bude usvojen glasaće protiv odluke o poklanjanju aerodroma.

 • Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda Savez za Srbiju pita zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer Beograda

  Zamenik šefa odborničke grupe "Saveza za Srbiju" u beogradskom parlamentu Nikola Jovanović upitao je danas vladajuću koaliciju u Beogradu zbog čega nije postavljen novi gradski menadžer u glavnom gradu.

 • Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad Meteorolozi upozorili na sutrašnje pogoršanje vremena u Srbiji, mogući jaki pljuskovi i grad

  Republički hidrometeorološki zavod je danas izdao upozorenje za sutra, petak, zbog plјuskova, uz grmlјavinu, osetan pad temperature i jak, povremeno olujni vetar, širom Srbije.

 • Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž Tadić: Društvo talac Vučićevog poimanja sveta u kojem se ne razaznaje laž

  Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i predsednik države u dva mandata Boris Tadić ocenio je danas da je celokupno srpsko društvo u ulozi taoca Vučićevog i naprednjačkog poimanja sveta u kojem se više "ne razaznaje istina od laži, zlo od vrline i nenormalno od normalnog".

 • Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu Poslanici opzicije kritikovali izjavu premijerke o Kosovu

  Poslanici opozicije u Skupštini Srbije kritikovali su danas izjavu premijerke Ane Brnabić o Kosovu i Metohiji i zatražili održavanje posebne sednice Skupštine o Kosovu.

 • Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra Pronađen još jedan komad skupštinskog mobilijara nestalog 5. oktobra

  U Sokobanji je pronađen još jedan komad mobilijara nestalog 5. oktobra 2000. iz zgrade tadašnje Skupštine SRJ tokom demonstracija zbog nepriznavanja izbornih rezultata, saopšteno je danas iz kabineta predsednice Skupštine Srbije.

 • Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni Sejdinović: Koordinaciono telo će rešavati probleme na medijskoj sceni

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je danas da su predstavnici medijskih udruženja prihvatili da učestvuju u izradi nove medijske strategije, dokumenta koji će u budućnosti imati uticaj na medijsku scenu, samo pod uslovom da se otvori paralelni proces, kroz koji će se razgovarati i rešavati aktuelni problemi medijske scene.

 • VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse VOICE: Država nenamenski troši sredstva od eko takse

  Nestabilan sistem subvencionisanja i veliko kašnjenje u isplati stvorio je velike probleme postrojenjima za preradu otpada, a najviše ispaštaju životna sredina i građani, dok država nenamenski troši sredstva prikupljena od eko takse, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side