13.10.2017 | 14:10h ► 17:38h Beograd

Ambasador Japana u oproštajnoj poseti kod Dačića

Ambasador Japana u oproštajnoj poseti kod Dačića Foto: Beta / MSP / Ognjen Stevanović
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora Japana Đuičija Takaharu.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da jeDačić zahvalio Takahari zbog doprinosa jačanju političkog dijaloga i saradnje Srbije i Japana.

Ocenjeno je da su odnosi te dve zemlje u usponu, sadržajni i višeslojni, i potvrđena je spremnost za dalje jačanje dijaloga, razmenu poseta na svim nivoima i povezivanje privreda dveju zemalja.

Dačić je ponovo zahvalio i za donacije i bespovratnu pomoć Japana Srbiji.

Takahara je rekao da iz Srbije nosi najlepše uspomene i da je posebno zadovoljan zbog realizacije nekoliko velikih projekata dogovorenih tokom njegovog mandata.

 

Dačić i sekretar Nordijskog saveta o saradnji na Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i generalni sekretar Nordijskog saveta Dagfin Hojbroten razgovarali su danas u Beogradu o produbljavanju regionalne saradnje na Balkanu, po nordijskom modelu.

Dačić je rekao da je nordijski model saradnje jedinstven primer jake regionalne saradnje i da iskustvo Nordijskog saveta može da posluži kao primer za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Naglasio je da je ključni prioritet Srbije afirmacija regionalne saradnje i politika dobrosusedstva i da je Srbija zato inicirala dodatno jačanje i snažno ekonomsko povezivanje zemalja u regionu.

Generalni sekretar Nordijskog saveta je rekao da se tokom posete Srbiji uverio da ima dosta sličnosti Zapadnog Balkana i Nordijskog regiona, navodi se u saopštenju.

Dagfin Hojbroten je ukazao na značaj izgradnje odnosa poverenja i definisanje potencijala za jačanje regionalne saradnje na Balkanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je ranije danas s generalnim sekretarom Nordijskog saveta o prednostima nordijskog modela jake regionalne saradnje, kao i o mogućnosti da taj način povezivanja posluži kao primer Zapadnom Balkanu.

 

Dačić na svečanosti početka izgradnje stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je danas bio na gradilištu stanova za izbeglice iz BiH i Hrvatske u Golubincima, kod Stare Pazove.

Dačić je, kako je saopštilo njegovo ministarstvo, rekao da je Regionalni stambeni program primer dobre prakse rešavanja otvorenih pitanja i saradnje u regionu.

Do sada je u okviru tog programa dodeljeno 1.207 stambenih rešenja, od čega 628 za pakete građevinskog materijala, apodeljeno je i 479 kuća.

"Već se privodi kraju prošle godine započeta izgradnja 235 stanova u Ovči, čija je vrednost 9,8 miliona evra. Ovog proleća otvorili smo gradilišta iz Potprojekta 2, u pet gradova", kazao je on.

Dačić je naveo da radovi teku po planu i da očekuje da će prvi korisnici biti useljeni u proleće sledeće godine.

Šef srpske diplomatije je rekao da Potprojekat 4, vrednosti veće od 13 milona evra, obuhvata 661 stambeno rešenje: 30 montažnih kuća, 261 stambena jedinica, 300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća.

U okviru tog projekta, objekti s više stanova gradiće se u 13 mesta.

"Gradilišta su otvorena u devet opština - pored ovog na kome se danas nalazimo u Golubincima, i u Zrenjaninu, Brusu, Boru, Arilju, Negotinu, Temerinu, Kladovu i Loznici. Završetak svih tih radova očekujue se na leto sledeće godine", rekao je on.

Dačić je rekao da je u Golubincima počela izgradnja 30 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Oni će stanove dobiti u zakup s mogućnošću otkupa posle šest meseci od useljenja, po povlašćenim cenama, u skladu sa Zakonom o izbeglicama.

Kako je naveo, Regionalni stambeni program će u Srbiji biti podstaknut početkom izgradnje 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin u novembru.

"Naša moralna obaveza je da budemo humani i da ne zaboravimo da pružimo pomoć onima koji su proterani iz svojih domova, ali tu obavezu imaju i druge države učesnice Programa, bez izuzetka", rekao je on i naglasio da Hrvatska treba da u celosti omogući puno uživanje stečenih prava.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side