Ambasador: Francuska teži da ima pola miliona stranih studenata
17.06.2019 Beograd

Ambasador: Francuska teži da ima pola miliona stranih studenata

Ambasador: Francuska teži da ima pola miliona stranih studenata Foto: Beta/Milan Obradović
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni izjavio je danas, na dodeli stipendija učenicima i studentima u Beogradu, da Francuska teži ka tome da broj stranih studenata u toj zemlji bude pola miliona i da su trenutno četvrti u svetu po prijemu stranih studenata.

Mondoloni je istakao da se 23 mladih ljudi iz Srbije priključuje grupi od 350.000 studenata koji dolaze u Francusku na studije.

On je takođe kazao da Francuska više od 20 odsto državnog budžeta izdvaja za obrazovanje.

"Pored velike kulturne baštine, koja vam je poznata, Francuska je takođe zemlja inovacija i zemlja u kojoj se 31 preduzeće nalazi među prvih 500 preduzeća u svetu. Takođe je zemlja inovacija u digitalnim oblastima, digitalnim tehnologijama. Možda imate neku sliku o Francuskoj koja je iz nekog drugog vremena, ali znajte da je to jedna inovativna zemlja visoke tehnologije", rekao je Mondoloni.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Viktor Nedović poželeo je svima koji su dobili stipendije uspeh na studijama, ali i povratak u Srbiju nakon završetka.

"Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja smatra i vidi saradnju sa Francuskom kao ključni deo saradnje u međunarodnim okvirima. Ta saradnja se odvija na mnogim nivoima u oblasti obrazovanja, ta saradnja se odvija i u oblasti nauke i inovacija. Imamo određene programe saradnje koji se sufinansiraju sa obe strane", istakao je Nedović.

Nedović je naglasio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja očekuje da oni koji su dobili stipendije budu nosioci zajedničkog projekta sa francuskom na programu naučne saradnje.

On je kazao da se program na srpskom zove "Pavle Savić" i, kako kaže, "postoji već osam ciklusa realizovanih projekata i već je raspisan deveti".

Dodao je da se Francuska, iako geografski nije deo Dunavskog regiona, nedavno pridružila jednoj regionalnoj inicijativi zajedno sa Češkom, Slovačkom, Austrijom i Srbijom, i biće peta članica koja će podržati saradnju unutar Dunavskog reagiona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side