14.02.2018 Beograd

Ambasador Bugarske: Ubeđen sam da ćemo u bliskoj budućnosti biti zajedno u EU

Ambasador Bugarske: Ubeđen sam da ćemo u bliskoj budućnosti biti zajedno u EU Foto: print screen
Ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov izjavio je danas da Bugarska pruža snažnu političku podšku evropskim integracijama Srbije, pred kojom je težak put reformi.

"Ubeđen sam da ćemo u bliskoj budućnosti biti zajedno u Evropskoj uniji", kazao je Vlajkov u Domu Narodne skupštine Srbije gde je potpisan sporazum o pružanju bespovratne finansijske pomoći vredan četiri miliona dinara.

Sporazum se odnosi na realizaciju projekta "Uspostavljanje sistema za kontinuirano i održivo unapređenje radnih procesa u Službi Narodne skupštine"

Vlajkov je kazao da je parlament najbitniji instrument demokratije i da očekuje da će učiniti sve što je neophodno da uskladi zakone Srbije sa evropskim zakonodavstvom.

"Ovaj projekat je najjasnija podrška koju daju Ministarstvo spoljnih poslova i ambasada Bugarske, jer smo ubeđeni da idete pravilnim, ali teškim putem, jer svaki korak na putu evropskih integracija prelazi preko parlamenta", rekao je Vlajkov.

On je kazao i da je potpisani sporazum samo jedan od 21 projekta kojim Bugarska pomaže u Srbiji sa ukupno 85 miliona dinara. U pitanju su projekti koji su posvećeni unapređenu rada ombudsmana, ali i nevladinih organizacija usmerni ka osnaživanju civilnog društva, vladavine prava, kulture, prava nacionalnih manjina.

"Ukupna sredstva namenjena Srbiji čine 40 odsto ukupnih sredstava kojima Bugarska pomaže zemljama u svetu. To je najjasniji znak koji prioritet Srbija ima za Bugarsku", kazao je Vlajkov.

Sporazum sa bugarskim abasadorom potpisala je generalna sekretarka Skupštine Svetislava Bulajić, koja je naglasila da će se njegovom realizacijom značajno unaprediti rad službe kojom rukovodi.

"To što su sredstva bespovratna, to ne znači da ćemo plandovati, već je reč o konkretnom projektu i koracima koji će dovesti do dalje profesionalizacije službe", rekla je ona i dodala da je sporazum znak poverenja u institucije u Srbiji.

Srbija i Bugarska su dve prijateljske zemlje koje imaju sličnu istoriju u kuturu, a Bugarska je idealan partner Srbiji s obzirom da je preuzela predsedavanje EU, rekla je Svetislava Bulajić čije je je razrešenje početkom februara predložila Agencija za borbu protiv korupcije jer je protivzakonito samu sebe slala na službena putovanja u inostranstvo, naplaćivala dnevnice i obračunavala prekovremeni rad.

Na potpisivanju sporazuma nisu bila moguća novinarska pitanja.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side