30.08.2011 Beograd

Ambasada traži informacije o prebijanju novinarke

Ambasada traži informacije o prebijanju novinarke
Ambasade Srbije zahtevala je od ruskog Ministarstva spoljnih poslova da im dostavi informacije o tome šta su ruski organi preduzeli povodom incidenta u kojem je pretučena dopisnica agencije Beta iz Moskve Zorana Bojić-Sisojeva.

U noti srpske ambasade u Moskvi od ruskog MIP-a se zahteva zvanična informacija o događaju u kojem je dopisnica Bete zadobila teške povrede, kao i o merama koje su vlasti tim povodom preduzele protiv napadača.

Dugogodišnja dopisnica agencije Beta iz Rusije Zorana Bojić-Sisojeva brutalno je pretučena u podmoskovskom selu Bogojavljanje, gde je boravila na odmoru.

U napadu grupe huligana dopisnica Bete zadobila je teške povrede, uključujući potres mozga, zbog čega je do prošlog petka bila na bolničkom lečenju. Pretučeni su i njen suprug, ruski novinar Genadij Sisojev, i nekoliko njihovih prijatelja, među kojima su bile tri žene.

Napali su ih šestorica mlađih, veoma snažnih muškaraca koji su se dovezli džipom i bez povoda počeli da ih tuku.

Prema rečima Zorane Bojić i njenog supruga, to nije bila obična tuča, već žestoko, bezrazložno batinanje, a jedan od napadača imao je pištolj koji je uperio u njih, preteći da će ih ubiti.

Zorana Bojić, Genadij Sisojev i njihovi prijatelji dali su izjave o ovom napadu policiji, ali bez obzira na njihove prijave i povrede koje su zadobili, nadležni ruski organi odbili su da pokrenu krivičnu istragu.

Agencija Beta obratila se zbog toga ranije ministarstvu inostranih poslova Rusije, pri kojem je Zorana Bojić 14 godina akreditovana kao stalni dopisnik, sa zahtevom da se hitno sprovede detaljna istraga o ovom napadu i kazne počinioci.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side