Ambasada: SAD zabrinute zbog odluke o istragama NVO i medija
29.07.2020 Beograd

Ambasada: SAD zabrinute zbog odluke o istragama NVO i medija

Ambasada: SAD zabrinute zbog odluke o istragama NVO i medija Foto: pixabay.com
Američke vlasti izrazile su danas zabrinutost zbog najavljenih istraga u sklopu odluke Uprave Ministarstva finansija za sprečavanje pranja novca koja traži uvid u sve bankarske transakcije medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana.

"Sjedinjene Države su zabrinute zbog nečega što deluje kao selektivna istraga o izvesnom broju organizacija civilnog društva i medijskih kuća u Srbiji koje se bave istraživačkim novinarstvom", saopštila je danas američka ambasada u Beogradu.

Lista Uprave za sprečavanje pranja novca uključuje veliki broj istaknutih organizacija i pojedinaca, od kojih mnoge rade na promociji demokratije, jačanju vladavine prava i pomažu Srbiji da napreduje u prosecu pridruživanja Evropskoj Uniji, navela je ambasada, koja je podsetila da organizacije civilnog društva imaju legitimne uloge i značajne odgovornosti u demokratskim društvima - uključujući i Srbiju - što važi i za medijske kuće i udruženja novinara.

"Pozivamo Vladu Srbije da ispunjava svoju ustavnu i međunarodnu obavezu da štiti osnovne slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, kao i da izbegava selektivnu primenu zakona u cilju pritiska na nezavisne organizacije", istakla je ambasada.

U saopštenju se dodaje da su SAD uvek spremne da pomognu Srbiji na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji. "Međutim, utisak da Beograd možda guši civilno društvo ili slobodu medija naškodiće ugledu Srbije i otežati njeno napredovanje ka tom visoko vrednom cilju", dodala je američka ambasada u Beogradu.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side