Ambasada SAD osudila svaku vrstu nasilja na protestima u Srbiji
09.07.2020 Beograd

Ambasada SAD osudila svaku vrstu nasilja na protestima u Srbiji

Ambasada SAD osudila svaku vrstu nasilja na protestima u Srbiji Foto: Beta/Milan Obradović
Američka ambasada osudila je danas "svaku vrstu nasilja" na protestima u Beogradu i drugim gradovima Srbije, ali i ukazala da su "sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje u osnovi svake demokratije".


"S pažnjom pratimo dešavanja u poslednje dve večeri u Beogradu i drugim gradovima Srbije i duboko smo zabrinuti zbog pojave nasilja. Osuđujemo svaku vrstu nasilja, uključujući, kako nam izgleda, koordinisane napade na policiju koji su delovali kao da žele da isprovociraju preterane reakcije, kao i, čini se, prekomernu upotrebu sile od strane policije", navodi se u saopštenju.

Međutim, kako se ističe, "sloboda izražavanja i pravo na mirno okupljanje su u osnovi svake demokratije". "Amerika je zemlja koja se upravo sada i sama suočava sa izazovima u pogledu građanskih protesta i nemira", podseća se u saopštenju.

"Zabrinutost i debata o suštini ovih stvari u Srbiji i drugde u svetu, o tome kako da jedna zemlja sačuva svoj narod pred najsmrtonosnijom pandemijom našeg vremena, jesu ozbiljna stvar i moraju biti deo smirene i razložne rasprave na nacionalnom nivou", ocenjuje američka ambasada.

Da bi se pokrenuo ovakav dijalog u Srbiji, kako se ističe, "potrebno je slobodno medijsko okruženje i reforme u oblasti vladavine prava".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side