Alumni klub: Hitno konkretizovati i primeniti mere zaštite od korona virusa u sudovima i tužilaštvima
18.03.2020 Beograd

Alumni klub: Hitno konkretizovati i primeniti mere zaštite od korona virusa u sudovima i tužilaštvima

Alumni klub: Hitno konkretizovati i primeniti mere zaštite od korona virusa u sudovima i tužilaštvima Foto: freeimages.com
Alumni klub Pravosudne akademije ukazao je danas na potrebu da se u sudovima i tužilaštvima hitno konkretizuju i odrede precizne mere zaštite od širenja virusa Covid 19 među građanima i zaposlenima u pravosudnim organima.

"Sudije i tužioci su svesni situacije u kojoj se nalazi celo društvo pogođeno zaraznom bolešću i smatraju razumljivim da nije jednostavno organizovati funkcionisanje i rad pravosudnih organa u teškim uslovima, te izražavaju svoju spremnost da daju svoj doprinos u borbi protiv zaraze. Upravo iz tog razloga apeluju na sve sudske i tužilačke uprave, na Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva, Republičko javno tužilaštvo i Državno veće tužilaca da hitno konkretizuju mere tako da se u skladu sa donetom Uredbom Vlade Srbije i preporukom Ministarstva pravde otpočne sa svim merama zaštite građana i zaposlenih u prvosudnim organima", navodi se u saopštenju.

Trenutna situacija u velikom broju sudova i tužilaštava je nejasna, jer nisu u svim organima donete odluke da li i koja suđenja se održavaju, a koja odlažu, pa je broj građana, advokata i zaposlenih u ovim organima isti kao i pre uvođenja vanrednog stanja.

"Građani, advokati, sudije, tužioci, sudsko i javnotužilačko osoblje su zbunjeni i nije im jasno kako treba da postupaju. U pojedinim organima ne postoji univerzalno postupanje, pa se kod pojedinih sudija suđenja održavaju, a kod drugih ne održavaju. Nisu uvedene higijenske mere prilikom ulaska u pravosudne organe i ulazak u sudove i tužilaštva je svima neselektivno dozvoljen, što dovodi do vrlo visoke frekventnosti ljudi i samim tim do povećanja rizika od daljeg prenošenja virusa Kovid 19", upozoravaju u saopštenju kluba.

Sudije i tužioci, takođe smatraju da nema mesta panici, ali da se u najkraćem mogućem roku, hitno i neodložno, moraju doneti jasne, obavezujuće regulative kojima se redukuje rad pravosudnih organa kako bi se zaštitilo javno zdravlje, zdravlje građana i svih zaposlenih u pravosudnim organima.

autor: IG izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side