13.12.2019 Beograd

Aleksić podnosi tužilaštvu podatke koje ima o povezanosti državnog vrha sa slučajem Jovanjica

Aleksić podnosi tužilaštvu podatke koje ima o povezanosti državnog vrha sa slučajem Jovanjica Foto: Beta / Milan Obradović
Zamenik šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke, Narodne stranke Miroslav Aleksić najavio je danas da će Tužilaštvu za organizovani kriminal dostaviti sve informacije koje ima o slučaju Privrednog dobra Jovanjica na kom se proizvodila marihuana, i o povezanosti državnog vrha.

Aleksić je na konferenciji za novinare u Skupštni Srbije na kojoj je postavio nova pitanja nadležnima i izneo nova saznanja u vezi tog slučaja, rekao da sve govori o ozbiljnoj umešanosti i podršci države poslu na imanju u Jovanjici.

"Ovo je afera zbog koje pada vlast. Ova afera se ne sme zataškati, mora se otkriti ključna veza između države i proizvodnje marihuane na Jovanjici, a čini se da će najviši vrh morati snositi političku odgovornost zbog svih navoda koje će nadam se dokazati tužilaštvo", rekao je Aleksić.

On je kazao da su određene policijske strukture znale šta se dešava na Jovanjici godinama unazad, ali da iako je više puta postavio pitanje nije dobio odgovor šta su funkcioneri Aleksadar Vulin, Zoran Babić radili u Jovanjici i kakvi su njihovi odnosi sa vlasnikom imanja Predragom Koluvijom.

Za Koluviju je rekao da je obilazio odbore SNS i držao tribine o proizvodnji organske hrane i da je išao kao deo privredne delegacije po svetu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Aleksić je najavio da će podneti i krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića koji želi da banalizuje slučaj Jovanjica i poigrava se sa sudstvom podnošenjem krivične prijave protiv Aleksadra Vučića i njegovog brata Andreja.

"Cilj krivične tužbe koju je podneo Vučević je banalizacija slučaja i pokušaj bekstva od umešanosti u aferu. Da bismo to sprečili ja ću pored toga što ću podneti krivičnu prijavu za ometanje pravde i lažno prijavljivanje jer i kako je sam Vučević rekao, on ne misli da su Andrej i Aleksandar Vučić umešani u aferu", kazao je Aleksić.

On je postavio nova pitanja, na konferenciji za novinare, vezana za Jovanjicu i Koluviju te pitao kako je Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza dala kredit Koluviji od 3,9 miliona evra u tri tranše, kako je rekao, čoveku koji je izvršio krivično delo 2015. godine kada je reeksportovao kivi za Rusiju.

Aleksić je kazao da je predsednik Upravnog odbora te agencije Rade Petrović koji je predsednik Opštinskog odbora SNS na Čukarici, vrlo blizak funkcionerima SNS i ocu Aleksandra Vučića, Anđelku Vučiću.

Aleksić je kazao da je Anđelko bio i na izbornoj skupštini kada je Petrović izabran za predsednika SNS čukaričkog odbora da mu pruži podršku.

On je pitao Tužilaštvo za organizovani kriminal i ministra odbrane da li je jedan od uhapšenih u slučaju Jovanjica Vule Bojović, radnik Ministarstva odbrane zaposlen u tom ministarstvu od 2012. godine.

Pitao je na kojim poslovima radi u ministarstvu, šta je njegova uloga vezano za aferu Jovanjica i kakvi su njegovi odnosi sa Koluvijom i Vulinom.

Direktora policija Vladimira Rebića i Tužilaštvo za organizoavni kriminal je pitao kakve veze sa Jovanjicom i Koluvijom ima radnik Ministarstva unutrašnjih poslova Milan Kendija Kendi koji radi u Upravi za obezbeđenje ličnosti, a koji je bio šef obezeđenja nekadašnjeg direktora policije Milorada Veljovića, sada ; aktuelnog Vučićevog savetnika.

Aleksić je pitao je i da li je firma "Ronin elit sekjuriti" obezbeđivala plantažu Jovanjicu da li je vlasnik Alenko Lazov, bivši pripadnik SAJ-a, kao i da li su Kendija i Lazov kumovi.

Aleksić je pitao da li njih dvojica imaju veze sa time što je MUP 12 dana ćutao o otkrivanju ove afere i nije slao saopštenja koja šalje i za mnogo manje zaplene narkotika i da li imaju veze sa ljudima koji su obezeđivali plantaže u Jovanjici i nosili značke.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side