AKPA: Privremeno zabrani izbor novih članova VSS-a i DVT-a
18.09.2020 Beograd

AKPA: Privremeno zabrani izbor novih članova VSS-a i DVT-a

AKPA: Privremeno zabrani izbor novih članova VSS-a i DVT-a Foto: Freeimages
Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) je danas podneo inicijativu za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o Visokom savetu sudstva koja onemogućava preko 400 novoizabranih sudija da učestvuju na izborima za kandidata za člana Visokog saveta sudstva (VSS) iz reda sudija i zatražio da Ustavni sud naloži zabranu sprovođenja ovih izbora do konačne odluke Ustavnog suda, saopštio je AKPA.


Članovi VSS su predsednik Vrhovnog kasacionog suda, ministar nadležan za pravosuđe, predsednik odbora za pravosuđe Narodne skupštine, šest sudija i po jedan predstavnik profosure i advokature. Mandat izbornih članova traje 5 godina i u naredna tri meseca bi trebalo da se sprovede postupak izbora kandidata za sledeći saziv. Šest kandidata koji predstavljaju sudije u ovom nezavisnom telu biraju njihove kolege sudije. Međutim, nemaju sve sudije pravo glasa u ovom postupku
“AKPA smatra zakonsku proceduru diskriminatorskom, neustavnom i protivnom načelima sudijske nezavisnosti i međunarodnomim standardima, jer eliminiše iz ovog procesa one sudije koje su na tzv. probnom trogodišnjem mandatu” naveo je sudija Siniša Trifunović. On je dodao da VSS kao nezavisan organ koji treba da štiti sudstvo i sudije od neprimerenih uticaja neće moći da garantuje njihovu nezavisnost ukoliko ne bude imao legitimitet, te da sve sudije u Srbiji moraju imati jednaka prava kako bi se svim građanima garantovala jednaka pravna zaštita. “Prvi posao ministra pravde u novom mandatu treba da bude predlaganje Narodnoj skupštini izmene ovog Zakona kako bi se diskriminatorsko rešenje, koje ne postoji nigde u okruženju, uklonilo iz pravnog sistema, te želja AKPA nije blokiranje izbornog procesa već njegovo regulisanje na ustavnopravno prihvatljiv i demokratski način”, dodao je Trifunović.
Ilustrativan je i primer Prvog osnovnog suda u Beograu, kao najvećeg suda u Republici Srbiji, u kome sudijsku funkciju obavljalo 152 sudija od kojih 66 sudija prvi put izabranih na trogodišnji mandat, iz čega proizlazi da 42 posto sudija ovog suda nemaju pravo učešća u izbornom procesu.

Ustavnu inicijativu koja se odnosi na identičnu odredbu Zakona o Državnom veću tužilaca i privremenu zabranu sprovođenja izbora u tužilaštvima predstavio je Stefan Petrović, zamenik Prvog osnovnog javnog tužioca u Beogradu. “Ukoliko bi se izbori za izborne članove Državnog veća tužilaca, održali na današnji dan, na teritoriji Beograda, ukupno 35 posto zamenika javnih tužilaca osnovnih javnih tužilaca ne bi imalo pravo glasa. I situacija na teritoriji Srbije je još kritičnija. Od ukupno 439 zamenika JT u osnovnim tužilaštvima, 203 zamenika u osnovnim javnim tužilaštvima je izabrano na period od tri godine, što u procentima znači da 46 posto zamenika u osnovnim tužilaštvima u Srbiji, nema pravo glasa, skoro polovina zamenika”, naveo je Petrović i zaključio da bi rezultati ovako sprovedenih izbora za članove DVT bili nelegitimni i ne bi projektovali pravu izbornu volju nosilaca javnotužilačke organizacije.

Sudija Dejan Milovanović je ukazao na problem preopterećenosti parničnih odeljenja Prvog osnovnog suda u Beogradu i Trećeg osnovnog suda u Beogradu koja je izazvana specifičnom mesnom nadležnošću ovih sudova i podnošenjem tzv. masovnih tužbi protiv poslovnih banaka.

“Dovodi se u pitanje pravo na suđenje u razumnom roku, zbog čega trpe i građani i država”, naveo je Milovanović, i pozvao na iznalaženje rešenja ovog problema, po ugledu na pilot presude Evropskog suda za ljudska prava ili uvođenje kolektivnih tužbi. Predložio je, u ime AKPA, da se sudijama koje postupaju u pariničnim materijama ovih sudova povećaju plate jer postoji očigledna disproporcija operećenosti ovih sudova i svih drugih osnovnih sudova u Srbiji.

autor: AP izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side