Kfor i Euleks ruše barikade na severu Kosova
23.08.2012 | 15:25h ► 22:19h Zubin Potok

Kfor i Euleks ruše barikade na severu Kosova

Kfor i Euleks ruše barikade na severu Kosova
Euleks i Kfor počeli su akciju u mestu Zupče, kako bi pripadnici misije EU mogli da dođu do Zubinog Potoka i sprovedu svoje uobičajene aktivnosti, rekao je danas portparol Euleksa Nikolas Hoton.

Hoton je za agenciju Beta kazao da operacija traje u mestu Zupče koje je na putu ka Zubinom Potoku.

Srbi na severu Kosova blokiraju prolazak vozila Euleksa smatrajući da ta misija nije statusno neutralna.

"Euleks je odlučan da ojača vladavinu prava za sve zajednice širom Kosova i na žalost mala grupa kriminalaca u Zupču sprečava slobodu kretanja. Euleks će nastaviti da tesno sarađuje sa Kforom na uspostavljanju slobode kretanja za sve", rekao je Hoton. 

Portparol Euleksa nije izneo detalje akcije u Zupču.

Uklonjena barikada u Zupču

Pripadnici italijanskog Kfora uklonili su barikadu koju su u selu Zupče držali Srbi, tvrdeći da tako onemogućavaju kosovskim carinicima i pripadnicima specijalnih jedinica kosovske policije prolaz ka administrativnom prelazu Brnjak.

Meštanin Zupča Saša Kasalović koji je sa dvadestak komšija bio u mestu gde je bila barikada, rekao je za agenciju Beta da su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija provocirali građane i "na prevaru namamili i uhapsili dvojicu muškaraca".

Prema njegovim rečima, vojnici su meštane na lošem srpskom jeziku zvali da se potuku sa njima.

"Razumeli smo da im je cilj da nas isprovociraju i izazovu sukobe, a onda za to optuže nas", rekao je Kasalović i dodao da Srbi neće nasedati na provokacije.

Sve puteve koji vode ka Zupču i Zubinom Potoku sada su blokirali vojnici.

Kfor: U toku pregovori o deblokadi puteva

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je da su u toku pregovori kako bi se deblokirali putevi kod mesta Zupče gde su Srbi danas postavili barikadu.

Novicki je agenciji Beta potvrdio da su danas u 14 sati uhapšene dve osobe.

Novicki je kazao da je Kfor odmah reagovao na informacije o blokadi puta i uspostavio kontrolni punkt u blizini Zupča.

Kfor se povukao

Pripadnici Kfora koji su tokom popodneva držali u blokadi sve puteve od koji od  severne Kosovske Mitrovice vode ka Zubinom Potoku, povukli su se večeras  nešto pre 21 sat, a građani i dalje dežuraju pored barikade u selu Zupče.

Po rečima meštanina Saše Kasalovića, predstavnik Unmika iz Zubinog Potoka koji je razgovarao sa nadležnima u Kforu, rekao im je da, ukoliko sutra Srbi ponovo blokiraju Euleksova vozila, Kfor će blokirati puteve u Ibarskom Kolašinu.

Kasalović je agenciji Beta rekao da su "građani koji su danas mirno posmatrali šta vojnici rade i nisu naseli na njihove brojne provokacije, uvereni da je današnja akcija detaljno planirana i da je za cilj imala reakciju Srba kako bi Kfor pucao i za nerede okrivio Kolašince".

Na magistralnom putu koji od južne Kosovske Mitrovice vodi ka Zubinom Potoku i administrativnom prelazu Brnjak, u mestu Zupče, prohodna je jedna kolovozna traka dok su na drugoj Srbi postavili nekoliko balvana i vozila, i dežuraju da kosovski carinici i pripadnici Euleksa ne bi prošli ka Brnjaku.

Meštani su kazali da će i ubuduće propuštati najviše tri vozila Euleksa i da neće dozvoliti pripadnicima te misije, za koju tvrde da nije statusno neutralna, da na sever Kosova "instalira prištinske institucije".

Situacija u Ibarskom Kolašinu je mirna, ali napeta. 

autor: MP izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side