Agon Malići: Ostavljeni sami sebi
27.10.2019 Beograd

Agon Malići: Ostavljeni sami sebi

Agon Malići: Ostavljeni sami sebi Foto: Aleksandar Anđić
Jedini mogući novi format jeste da se američkom izaslaniku doda neki evropski izaslanik, pa da od toga počne da se radi na novom okviru. Priča se o nekom dugom sastanku iza zatvorenih vrata s kojeg učesnici ne bi izašli dok se ne dođe do dogovora. Moguć je i neki “shuttle format”

Zasad nije jasno kako bismo mogli da uspostavimo neki novi proces dijaloga Beograda i Prištine jer ne postoje podsticaji. Nije jasno kako će se formirati kosovska vlada i koji će biti pristup Aljbina Kurtija jer zasad je vidljivo da se njemu ne žuri. Takođe nije jasno kako će se Vučić ponašati sad kad je jasno da i Srbiji nije siguran evropski put, kaže za Novi magazin Agon Malići, politički analitičar, pisac i osnivač portal Sbunker iz Prištine: “Nekakav dogovor nije popularan ni sa jedne ni sa druge strane, tako da nema domaćeg pritiska da se nešto uradi. Haos u pristupu Zapada takođe ne pomaže već samo daje dodatne argumente i Kosovu i Srbiji da sačekaju malo da se situacija razjasni.”

 

*Hoće li zbog gubitka evropske perspektive biti neophodno da se dijalog izvuče iz EU i promeni forma jer ova očigledno već duže ne funkcioniše?

Možda formalno to može ostati u nekom okviru EU, ali ne može da se računa na političku snagu EU da nešto uradi. Zahvaljujući Francuskoj, EU je izgubila ceo kredibilitet u regionu, pa je zbog toga mnogo uticaja izgubio i Berlin. Jedini mogući novi format je da se američkom izaslaniku doda neki evropski izaslanik, pa da od toga počne da se radi na novom okviru. Priča se o nekom dugom sastanku iza zatvorenih vrata s kojeg učesnici ne bi izašli dok se ne dođe do dogovora. Moguć je i neki “shuttle format”.

Ali tu su još prepreke (za Srbiju) kosovske takse, pa i (za Kosovo) nepostojanje garancije da će se dogovor završiti sa priznanjem i UN stolicom, što je jedini motiv za Kosovo da sedne za sto.

 

*Da li je uključivanje specijalnog izaslanika Grenela dobar ili loš potez? Šta on može da ponudi što već nije pokušano?

Grenel ima tu specijalnu vezu sa predsednikom Trampom. On može da doda neku političku težinu, pa i da preti posledicama ako neka od strana ne sarađuje. Primećujemo da Tramp voli da funkcioniše tako s tim ličnim i direktnim pregovorima, kao da je u pitanju biznis dogovor. Ono što je važno za Kosovo jeste da Grenel može da doda onaj jedini element koji kosovsku stranu može držati zainteresovanom da učestvuje – a to je insistiranje da Srbija kroz dogovor prizna Kosovo. To se ne može očekivati od EU. Tako da je imenovanje Grenela suštinski pozitivan događaj za kosovsku stranu, ali onda tu sve zavisi od toga koje mehanizme, osim pretećih, on ima u rukama da ubedi Srbiju i da li je u stanju da pritisne kosovsku stranu jer, ako smo nešto naučili poslednjih godina, to je da na Kosovu ne može sve da prođe, čak i pod američkim pritiskom. Posebno sada kada na vlast dolazi Aljbin Kurti.

 

*Postoji li istinska volja da se dođe do normalizacije odnosa ili nekome (i kome) više odgovara ovakav zamrznut konflikt?

Postoji istinska volja da se problem reši jer ovako svi gube, ali problem je u tome što kompromis izgleda nemoguć ako međunarodna zajednica nije ona koja “daje nešto Srbiji” za priznanje jer Kosovo nema šta da da. Postoji istinska volja, posebno u SAD, da se dođe do konačnog i trajnog rešenja, što podrazumeva konsolidovanje kosovske državnosti, dok se Berlin zalaže za nešto što bi moglo biti i malo manje od toga.

Mnoge snage i unutar Kosova i Srbije radije neće rešenje jer se na ovoj temi grade karijere. Ali zasad izgleda da status kvo najviše odgovara Rusiji jer tako može održati uticaj u regionu, podsticati probleme i, što je najvažnije, držati Srbiju pod kontrolom.

 

*Šta može da motiviše Kurtija, a šta Vučića da se najpre nastave pregovori, a zatim i dođe do zajedničkog rešenja?

Zbog svoje radikalne prošlosti i agende nacionalnog ujedinjenja, Kurti i dalje malo pati od nedostatka međunarodne podrške od glavnih kosovskih stranih partnera. To se primećuje na osnovu nivoa poseta koje je imao posle pobede i uglavnom hladne reakcije Amerikanaca i Nemaca, pa čak i albanskog premijera Rame i drugih regionalnih lidera. Mislim da neki i dalje čekaju da vide kako će se ponašati. Mislim da bi Kurti mogao da se ubedi ako strani partneri počnu da ga tretiraju kao novog lidera.

Vučića je u ovom trenutku još teže podstaknuti na neki ozbiljan proces pregovora. On će možda ići na sastanke, ali ne mislim da će biti raspoložen za neki dogovor. Osim zbog pretnji i ultimatuma Vašingtona, pa i nekakvih velikih ekonomskim programa, ja ne vidim zašto bi Vučić u ovom trenutku – kad su evropske integracije stale – uradio nešto što se ne bi svidelo Moskvi.

 

 

Balkanske posledice ostavke Zaeva


“Ostavka Zaeva komplikuje unutrašnju situaciju u Makedoniji, ali ne zna se kako će se VMRO ponašati u vezi sa Prespanskim sporazumom. Takođe, u Albaniji se otvara pitanje kako nastaviti s reformama sudstva i očekivanom kampanjom protiv korupcije visokog nivoa, koja može transformisati političku scenu. Situacija je prilično neizvesna i sad smo na nepoznatom terenu jer je u pitanju geostrateški prelom koji destabilizuje ceo region. Problemi bilo koje države nisu skroz izolovani u toj zemlji nego imaju regionalne posledice. Dosad je taj okvir evropskih integracija i budućnosti pod zajedničkim krovom držao stvari pod kontrolom, ali ovo što se dešava jeste raspad evropskog konsenzusa o Balkanu, pa i raspad zajedničkog pristupa Evrope i SAD. Bez te podrške i orijentacije sa Zapada, mi smo ostavljeni sami sebi i, imajući u vidu naše društveno stanje, u ovoj situaciji kao pobednici bi mogle da izađu samo korumpirane i autoritarne elite, ali i autoritarni režimi sa istoka. Zasad jedini mogući garant od totalnog raspada situacije su SAD i agenda NATO integracija regiona”, kaže Agon Malići, odgovarajući na pitanje o posledicama odlaska Zaeva sa mesta premijera na situaciju u regionu.
 

autor: Ivana Pejčić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side