Agencija za energetiku: EPS nije podneo zahev za promenu cene struje
17.07.2020 Beograd

Agencija za energetiku: EPS nije podneo zahev za promenu cene struje

Agencija za energetiku: EPS nije podneo zahev za promenu cene struje
Agencija za energetiku Srbije danas je saopštila da joj nije dostavljen zahtev Elektroprivrede Strbije (EPS) za promenu cene struje.

Po pisanju današnjeg "Blica", Agencija za energetiku ovih dana trebalo bi da donese odluku o poskupljenju struje, jer je takav zahtev upućen tom telu.

List je naveo da će od 1. septembra struja u Srbiji najverovatnije poskupeti od 7,7 do 7,9 odsto, jer je analiza, koja je urađena na zahtev Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce.

Cene struje u Srbiji se formiraju na osnovu metodologije koju je donela Agencija za energetiku.

"Energetski subjekti koji obavljaju regulisane energetske delatnosti obračunavaju regulisane cene i donose akt o cenama koji dostavljaju Agenciji na davanje saglasnosti. U postupku obrade zahteva za davanje saglasnosti na akt o cenama Agencija analizira dostavljene energetsko-tehničke i ekonomsko-finansijske podatke i dokumentaciju i utvrđuje da li su regulisane cene određene u skladu sa metodologijama", rekli su za Betu u Agenciji.

Poslednje poskupljenje struje u Srbiji, od 3,9 odsto, bilo je u decembru prošle godine, tako da prosečna cena kilovata za domaćinstva iznosi trenutno oko 7,3 dinara, bez poreza i taksi.

Po pisanju "Blica", cena struje u Srbiji je niža 7,2 odsto nego u Severnoj Makedoniji, 18,9 odsto nego u Bugarskoj, 24 odsto nego u Albaniji, dok je kilovat u Hrvatskoj skuplji 70,97 odsto, a u Sloveniji 120 odsto.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 18.07.2020, 15:28h Nebojša

    Odgovorno tvrdim kao strucnjak iz te oblasti da ova prica nema veze s mozgom i da je brutalna neistina. Cena struje se dize zbog EU i MMF i njihovih zahteva. Takodje odgovorno tvrdim uz garanciju licnom imovinom da EPS bez problema da se vodi na strucan i domacinski nacin moze da radi sa najmanje 300 miliona evra profita i to sam i dokazao svojevremeno ali... Zalozio bih svoju imovinu da cena struje ne poskupi i da napravim taj rezultat i platu 1 evro godisnje. Ako napravim mrni i mom timu po 1 % a ako ne napravim svi ostajrmo brz imovine. Ali ako date na upravljanje nesposobnim i imate ovakvu nestrucnu agenciju sve je moguce pa i ovakve bezobrazne i sramne tvrdnje. Evo, neka Vama kao odgovornom i ozbiljnom portalu ti iz agencije dostave svoju analizu i u roku od 72 sata cu je rasturiti na paramparcice. Budite uvereni da takva analiza ne postoji, spreman sam da ih ismejem javno i da svi budu najureni i dobiju otkaze zbog obmane javnosti. Ovo je sramota sta rade. PLJACKA u smeru pomoci trgovcima strujom i prodaju EPS pretvaranjem u akcionarsko drustvo, da se podele akcije a onda da narod kroz 3 racuna vrati sve sto bude dobio od akcija.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side