11.01.2019 Beograd

AFP: Marš protiv diktature u Beogradu se nastavlja

AFP: Marš protiv diktature u Beogradu se nastavlja Foto: Beta / AP / Darko Vojinović
Svake subote, hiljade protivnika politike predsednika Srbije marširaju u Beogradu "protiv diktature", ujedinjeni u mržnji prema prvom čoveku režima, bez iscrtavanja političke alternative, piše danas Frans pres i navodi da "Aleksandar Vučić nikada nije bio pred takvim izazovom".

U subotu, šestu sedmicu zaredom, učesnici protesta protiv diktature, izviždaće predsednika koga smatraju autokratom i tražiti vladavinu prava i pluralizam medija zbog kojih je Evropska unija, kojoj Srbija teži, kritikovala Beograd.

AFP podseća da je ljutnju građana izazvao napad na lidera levice Borka Stefanovića krajem novembra i dodaje da je prvi skup 8. decembra podržao Savez za Srbiju, koalicija deset stranaka od desnice do levice i da je bio uspešan.

Prema rečima jedne od organizatorki demonstracija Jelene Anasonović, čini se da agresija nije rasplamsala politički život u kojem "fizičko i verbalno nasilje" predstavlja "normu".

Ali, "videvši reakcije na društvenim mrežama, shvatili smo da je došlo vreme da nešto uradimo na ulici", rekla je ova studentkinja političkih nauka, koja je i ranije učestvovala u studentskim protestima protiv politike Vučića.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas, bivši gradonačelnik Beograda, rekao je za Frans pres da su prvi protesti mnoge, pa i zvaničnike opozicije, iznenadili.

Ali to ne zabrinjava Aleksandra Vučića, ultranacionalističkog jastreba koji je postao proevropski liberalni konzervativac: on upozorava da ga ni pet miliona demonstranata neće uznemiriti, dodaje agencija.

Opozicija je "diskretna" na šetnjama, ocenjuje AFP i dodaje da je jedan od govornika na protestima glumac Branislav Trifunović rekao da će opozicija, kada bude uradila nešto protiv vlasti, dobiti pravo da govori, a da dotle može da šeta s ostalima i da ćuti.

Jelena Anasonović ipak upozorava da građanski protesti možda nisu dovolji.

Mobilizacija građana se nastavlja uprkos praznicima, snegu i hladnoći, piše AFP.

Lokalni mediji navode da bi Vučić mogao da iskoristi dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd i "odgovori" na građanske proteste okupljanjem svojih pristalica, prenosi agencija i dodaje da ;jedan video klip koji je na Jutjubu imao preko 250.000 gledalaca možda najbolje opisano preovlađujuće osećanje prema Vučiću: "Boljeg nemamo, goreg nećemo naći".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side