07.11.2012 ► 08.11.2012 Beograd

Abortus na popust

Abortus na popust
Beogradska klinika "Gala medika" oglasila se na internet sajtu koji se bavi onlajn kupovinom kupimo.rs, s ponudom o poustu na abortus, ali je ponuda povučena nakon burnih reagovanja u javnosti.

Ponuda je obuhvatala popust od od 28 odsto, a kupon za abortus s popustom mogao je da bude iskorišćen do 20. decembra.

Ova ponuda, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim, uz popust od 7.000 dinara, nosila je i opciju poklanjanja prijatelju, ali je u sredu do podneva, vlasnica klinike Florida Ristić odlučila da po hitnom postupku ukloni sa sajta svoju ponudu.

"Ne razumem čemu takva reakcija javnosti. Prekid trdunoće do 10. nedelje je u našoj zemlji apsolutno legalna stvar i žena ima pravo da odluči hoće li ili neće to učiniti", rekla je Ristićeva za Novosti.

"Mi nismo reklamirali sam čin abortusa, već cenu ove intervencije, i tu se mora napraviti razlika. Žene na prekid trudnoće dolaze zbog različitih životnih situacija, i mi uvek najpre razgovorom pokušamo da ih odgovorimo od toga, ali svaka odrasla osoba odlučuje za sebe", dodala je ona.

Osnivač roditeljskog portala "Bebac", Vladimir Ješić, osuđuje ovakav način pozivanja žena na prekid trudnoće i poziva sva resorna ministarstva da se pozabave ovakvom "neetičkom trgovinom".

"Tu nema dileme! Nedopustivo je da se abortus reklamira kao da su u pitanju kupaći kostimi ili ulošci s krilcima", rekao je Ješić. 

"To samo pokazuje koliko je urušen sistem vrednosti u čitavom društvu, a opcija da se ovakva intervencija pokloni prijatelju je više nego apsurdna. Morbidna je. Pod hitno treba da reaguju Ministarstvo zdravlja i trgovine", rekao je on.

Prekršajna prijava za "Gala mediku"

Zdravstvena inspekcija obavila je inspekcijski nadzor u ginekološkoj ordinaciji "Gala medica" i protiv njih će biti pokrenut prekršajni postupak, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

"Imajući u vidu da je navedena ordinacija vršila reklamiranje suprotno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, biće pokrenut prekršajni postupak u skladu sa zakonom", objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja. 

Oni naglašavaju da je na osnovu Zakona o zdravstvenoj zaštiti zabranjeno oglašavanje, odnosno reklamiranje zdravstvenih usluga, stručno-medicinskih postupaka i metoda zdravstvene zaštite u sredstvima javnog informisanja i u drugim nosiocima oglasnih poruka. Zakonom je predviđena i kazna za reklamiranje ovakve usluge u iznosu od 300.000 do milion dinara. 

U zakonu stoji da je dozvoljeno samo oglašavanje naziva zdravstvene ustanove, odnosno poslovnog imena privatne prakse, sedišta, delatnosti koja je utvrđena rešenjem o ispunjenosti uslova za obavljanje zdravstvene delatnosti, kao i radnog vremena.

autor: IJ izvor: Večernje novostiTanjug//Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.11.2012, 00:11h Lili (1)

    Ako je stvarno zabranjeno reklamiranje bilo kakvih zdravstvenih usluga, onda je još ranije trebalo da se pozabave ovim sajtovima za popuste, jer oni odavno daju ponude za analizu krvi, urina i sl. Zar nisu i to zdravstvene usluge? Da se na vreme reagovalo, možda do ovoga ne bi ni došlo.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side