Abdiđiku: Mini Šengen kojeg promoviše Rama protiv postojanja Kosova kao države
10.11.2019 Beograd

Abdiđiku: Mini Šengen kojeg promoviše Rama protiv postojanja Kosova kao države

Abdiđiku: Mini Šengen kojeg promoviše Rama protiv postojanja Kosova kao države Foto: Beta / Boris Grdanoski
Bivši i novo izabrani poslanik Demokratskog saveza Kosova(DSK) Ljumir Abdiđiku je izjavio da je ideja o mini Šengenu koju promoviše albanski premijer Edi Rama uperena protiv postojanja Kosova kao nezavisne i suverene države.

U odgovoru na kritike lidera DSK Isa Mustafe, Rama je danas tokom konferencije za medije u Ohridu rekao da nikada nije živeo u Jugoslaviji i da ta ideja nema nikakve veze sa stvaranje neke nove Jugoslavije sa Albanijom, ali bez Slovenije i Hrvatske.

"Edi Rama nije živeo u Jugoslaviji, ali smo svi mi u njoj živeli. Tako da je dobro da prestane jer to ne shvata niti zna. Zbog naivnosti ili apetita za protagonizam, to je malo važno, on i dalje potkopava subjektivnost Kosova u bilo kojoj od njegovih regionalnih inicijativa", rekao je Abdiđiku.

On je nabrojao neke od situacija u kojima je Rama ostavljao po strani interese Kosova.

"Kada je sa prijateljem Aleksandrom Vučićem potpisao sporazume o autoputu Niš-Drač, obojica su potpuno zaobišli Kosovo. Kao da ovaj auto put ne prolazi kroz Kosovo. Ima i drugih primera. I sada ponovo obojica smišljaju aranžmane za stvaranje mini Jugoslavije opet, ali ne slučajno, bez uzimanja u obzir mišljenja Kosova kao države u ovoj inicijativi", kazao je Abdiđiku.

Podvlači da svaki naivni učesnik te inicijative mora shvatiti da je ne-učešće Kosova u bilo kojoj inicijativi upravo ono što Srbija želi i tvrdi već dugo.

"Za njih (Srbiju) mi možda ne postojimo, ali za Albaniju definitivno moramo biti misao i odluka. Odnosi Albanije i Srbije prevazilaze Kosovo. Balkanska carinska unija i nova mini-Jugoslavija mrtvi su pre rođenja" kazao je Abdiđiku.

Abdiđiku je treći poslanik iz redova DSK po broju dobijenih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima od 6. oktobra ove godine.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side