A. Šešelj: SRS je za pronalaženje rešenja za Kosovo pred SB UN
29.05.2020 Beograd

A. Šešelj: SRS je za pronalaženje rešenja za Kosovo pred SB UN

A. Šešelj: SRS je za pronalaženje rešenja za Kosovo pred SB UN Foto: Beta / Milan Obradović
Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj izjavio je danas da se SRS zalaže za pronalaženje rešenja za Kosovo i Metohiju pred Savetom bezbednosti (SB) Ujedinjenih nacija (UN), za odustajanje od pokušaja pridruživanja EU, kao i za uvođenje recipročnih mera na poteze crnogorskih vlasti prema Srbima koji žive u toj državi.

Šešelj je za TV B92 rekao da aktuelna vlast u Srbiji nije ni pokušala da pronalaženje rešenja za Kosovo podigne na nivo Saveta bezbednosti UN, iako je bilo takvih obećanja, a po njegovoj oceni, ukoliko se to ne pokuša, onda nije ni realno.

Ističući ako Beograd potpiše pravno obavezujući sporazum i Kosovo postane član UN, "smatraće se da su sve države na svetu priznale Kosovo bez glasanja", nakon čega će po automatizmu Kosovo biti primljeno u Interpol i Unesko.

Aleksandar Šešelj je naveo da je stav SRS i da za Srbiju "ne postoji perspektiva za pridruživanje EU a da ono što je predviđeno kao alternativa jeste Mini šengen, odnosno Balkanska unija".

Ocenio je da je u Crnoj Gori u toku "progon srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve (SPC)" i da aktuelna vlast u Srbiji nije preduzela neophodne mere da zaštiti Srbe u Crnoj Gori, i kako je dodao, SRS smatra da bi i to pitanje trebalo izneti pred Savetom bezbednosti UN.

"Tamo je na delu stvaranje veštačke crnogorske nacije na srpskoj naciji, veštačkog crnogorskog jezika na srpskom jeziku, a sada je došlo i do progona SPC. Tamo je doneta odluka da se sa svim srpskim za sva vremena završi u Crnoj Gori", kazao je Šešelj.

Prema njegovim rečima SRS predlaže recipročne mere prema crnogorskom režimu, među kojima bi bila zabrana ulaska u Srbiju svim članovima glavnog odbora vladajuće crnogorske partije, kao i Milu Đukanoviću i ljudima bliskim njemu "tako da ne mogu da priđu svom biznisu i nekretninama koje imaju u Srbiji".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side