A od Putina... uniforme i čizme
20.01.2012 Beograd

A od Putina... uniforme i čizme

A od Putina... uniforme i čizme
Proputinovske organizacije iz Rusije počele su da snabdevaju kosovske Srbe vojnom opremom i da jačaju uticaj na srpske desničarske organizacije.

 

U vreme kada je ambasador Rusije Aleksandar Konuzin pokušavao da preko Euleks-kontrola dotera 300 tona brašna, ulja, agregata, šatora i ostalih potrepština zvanične pomoći na Kosovo, braniocima barikada na severu Kosova stigle su crne uniforme, čizme, poljska kuhinja i „mali komandno-štabni šator“.

Ovu „humanitarnu“ pomoć poslala je ruska nevladina organizacija Kosovski front, nastala 2008. Jedan od lidera Fronta je Aleksandar Aleksandrovič Kravčenko, profesionalni vojnik, veteran-dobrovoljac iz rata u BiH devedesetih, u domaćoj javnosti poznat kao rukovodilac ruskog Udruženja vojno rodoljubivih klubova Steg. Udruženje je pre tri godine ugostilo decu iz Srbije u kampovima u Rusiji, gde su učili da pucaju iz oružja, bacaju bombe i razračunavaju se s neprijateljem nožem ili golim rukama.

Vojnu opremu, čiju su nabavku finansirale brojne ruske „nevladine“ organizacije, primili su i braniocima barikada distribuirali članovi organizacije SNP Naši, Društva srpsko-ruskog prijateljstva Kosovsko ognjište iz Kosovske Mitrovice i Kosovske podružnice Ravnogorskog pokreta. Radi dizanja morala braniocima barikada su podeljene i ruske zastave koje im je poslao Kosovski front.

NEVLADIN VLADIN SEKTOR: Prema saznanjima srpskih obaveštajnih službi, tokom prošle godine pojačala se aktivnost ruskih nevladinih organizacija na području Srbije. Veze ovih udruženja, koje u Rusiji deluju pod patronatom vladajućeg aparata Vladimira Putina i Federalne službe bezbednosti, s pokretima veterana i desničarskih organizacija u Srbiji postale su predmet interesovanja srpskih obaveštajnih službi, pogotovo od trenutka kada su polje svog delovanja prebacili na nemirno područje severnog Kosova.

Sagovornik Novog magazina, koji je insistirao na anonimnosti, objašnjava da u Rusiji deluje veći broj nevladinih organizacija koje kontroliše, a delom i finansira, vladajuća garnitura. Kako kaže, Sveruski narodni front, Narodni sabor, Ratničko udruženje Steg, Omladinsko-demokratski antifašistički pokret Naši, predstavljaju unutrašnjopolitičku podršku zvaničnoj Moskvi, ali deluju i prema inostranstvu, odnosno prema Srbiji.

Ideje „evroazijskog pokreta“, koje one podržavaju i u čije ime deluju na Balkanu, samo su produžetak starog spoljnopolitičkog pravca širenja Rusije ka izlazu na more i Istanbulu.

Srpski narodni pokret Naši pristupio je 28. novembra 2011. godine Sveruskom narodnom frontu, čiji je pokretač lider Jedinstvene Rusije Vladimir Putin. Ova organizacija okuplja više stotina ruskih nevladinih organizacija, udruženja građana i preduzeća, a ideološka osnova im je Putinova ideja evroazijske politike.

Organizacija SNP Naši 7. decembra prošle godine potpisala je Sporazum o saradnji sa Narodnim saborom iz Rusije kada su, kako zvanično navode na svom sajtu, dogovorene i konkretne akcije koje će biti sprovedene na području Srbije i Rusije „kako bi se pružio veći i žešći otpor SAD, EU i NATO“.

SNP Naši

Igor Marinković iz SNP Naši tvrdi za Novi magazin da ova organizacija nikada nije dobila finansijska sredstva iz Rusije, niti ih je tražila.

„Mi sarađujemo sa njihovim brojnim udruženjima građana, kontaktiramo, razmenjujemo posete, mada mnogo češće oni dolaze nego što mi putujemo u Rusiju, jer su u boljoj finansijskoj situaciji. Konkretno za ovaj slučaj pomoći Kosovskog fronta za branioce mi smo samo bili dobri domaćini i pomogli im u distribuciji. Mislim da su je čak i kupili u Srbiji. Nikakva pomoć iz Rusije ne ide preko nas“, rekao je Marinković.

NVO sektor umesto zvanične Moskve

Viši naučni saradnik Instituta za političke studije Dragan Petrović, ekspert za Rusiju, objašnjava za Novi magazin kako je došlo do saradnje srpskih desničarskih organizacija s nevladinim ruskim udruženjima koja podržavaju Putinove ideje.

„Bio sam svedok razočaranja članova rukovodstva nekih desničarskih organizacija nedostatkom podrške na koju su nailazili u ambasadi Rusije. Pričali su mi da osim dobrodošlice i praznih obećanja ništa konkretno nisu uspeli da dogovore“, otkriva Petrović.

Posle „hladnog dočeka“ u Ambasadi, srpske desničarske organizacije stupile su u kontakt s nevladinim sektorom u Rusiji.

„Sad se postavlja pitanje koliko tu ima zvaničnog uticaja i lukavstva Rusije. Videćemo za dva meseca kada Putin postane predsednik i od Medvedeva preuzme rukovođenje spoljnom politikom, koliko je ta hladnoća zvanične diplomatije udaljena od aktivnosti nevladinog ruskog sektora na podršci srpskoj desnici“, kaže Petrović.

(opširnije u štampanom izdanju)

autor: Đorđe Odavić izvor: Novi magazin
Ostavi komentar (4) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 8.02.2012, 14:12h mladen (3)

  Alo novinari!I ostali "nevladini antirusi"? Dokle ćete ovakvom ispraznom retorikom i bombastičnim vestima i zaključcima, da trujete javnost? To što neko pomaže javno (nisam zapazio da su kalašnjikovi poslani) narod na Kosmetu,pa još iz Rusije vama predstavlja jeres!? A iza kulisa razni zapadni ambasadori rasturaju i srž države-to vam nije vest!Sramota!Svratite malo do Novog Pazara i pitajte Zukorlića od koga prima i kakvu pomoć,ko su mu stalni i redovni gosti,iz kojih ambasada i NVO????

 • 20.01.2012, 20:30h Shashka (1)

  Ma kako da ne...u isto vrijeme pred izbore se desava niz provokacija...prvo slucaj s Andjelinom,pa Nikolaidis...Imam utisak da je ratno-huskacka politika na sceni!Kako da ne...napaceni narod koji nema ni hljeba da jede sada se pretvara u teroriste i negativce!Sramota!

 • 20.01.2012, 19:12h Lozkov (11)

  kako god...ono sto je sigurno narodu dole vise koriste putinove cizme nego vase mlacenje prazne slame za kompjuterom u beogradu...

 • 20.01.2012, 10:35h magda (5)

  tako treba preko glupog i jadnog naroda na kosovu ostvarujte vase ciljeve bracoRUSI

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side