Završen 42. protest Jedan od pet miliona čitanjem pisma profesora Raše Karapandže
21.09.2019 | 20:00h ► 21:25h Beograd

Završen 42. protest Jedan od pet miliona čitanjem pisma profesora Raše Karapandže

Završen 42. protest Jedan od pet miliona čitanjem pisma profesora Raše Karapandže Foto: Beta / Milan Obradović
Protest "Jedan od pet miliona" završen je večeras ispred Rektorata Univerziteta u Beogradu čitanjem pisma profesora Univerziteta u Vizbadenu, u Nemačkoj, Raše Karapandže.

 

 

Raša Karapandža, autor analize doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog u kojoj tvrdi da je Mali plagirao svoj rad, u pismu je naveo govor koji je "premijerka Srbije Ana Brnabić iz paralelne dimenzije" održala studentima povodom akademske krađe Malog.

Kako se u pismu ističe, to je dimenzija gde Srbija nije despotija a Ana Brnabić je progresivni političar.


Foto: Beta / Milan Obradović

U tom govoru, Brnabić je razrešila Malog ministarske dužnosti zbog akademske krađe i zloupotrebe položaja kako bi zataškao tu aferu i izvinila se građanima i studentima.

Na početku protesta okupljenima se obratila aktivistkinja pokreta "Jedan od pet miliona" i učesnica blokade zgrade Rektorata Beogradskog univerziteta, Mila Jovanović, koja je kazala da su mnogi velikani potekli sa tog univerziteta, da će još mnogi poteći te da blokada predstavlja borbu upravo za njihove diplome.

"Borimo se za sve koji su stekli svoje diplome, lopovi ne smeju da bace senku na njih", rekla je ona.


Foto: Beta / Milan Obradović

Ona je dodala da se ne oseća bezbedno od petka kada se desio incident u zgradi Rektorata i pozvala rektorku Ivanku Popović da ogradi od nasilja i osudi ga, kao i da zaštiti svoje studente.

Dea Vukadin, takođe aktivistkinja pokreta "Jedan od pet miliona" izjavila je da je blokada rektorata "jednom čoveku" prvi put nakon sedam godina rekla "ne".

Večerašnji protest, 42. po redu, počeo je ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu i bio je posvećen "borbi za čast Univerziteta u Beogradu".

Foto: Beta / Milan Obradović

Organizatori protesta su istakli da se borba za čast UB vodi od prošlog petka, od kada traje blokada Rektorata, koju su organizovali aktivisti Udruženja "Jedan od pet miliona".

"Studenti su prošlog petka otpočeli blokadu Rektorata, od tada se tamo vodi borba ne samo za čast Univerziteta već i svih građana Srbije koji se bore za očuvanje slobode i demokratije kao i institucija u Srbiji", naveli su.

Okupljeni građani su nosili transparente "Vučić nikada neće dozvoliti slobodne i fer izbore. Bojkot" i "Probudi se, Srbijo, država radi a ne zvonce Vučića".

Protestna kolona je krenula sa Platoa i prošla ulicama Vase Čarapića, Kolarčevom, Terazijama, Prizrenskom, Brankovom, zatim Pop Lukinom, Kneza Sime Markovića, Pariskom i Uzun Mirkovom do zgrade Rektorata, gde studenti tog udruženja blokiraju tu ustanovu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side