Zaštitnik građana: LGBTI zajednica se ne oseća sigurno
26.06.2019 Beograd

Zaštitnik građana: LGBTI zajednica se ne oseća sigurno

Zaštitnik građana: LGBTI zajednica se ne oseća sigurno Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas, povodom 27. juna - Međunarodnog dana ponosa da, iako je u prethodnom periodu došlo do izvesnog napretka kada je reč o zaštiti prava pripadnika LGBTI zajednice, ove se osobe kao i oni koji podržavaju ostvarivanje njihovih prava još uvek ne osećaju sigurno.

"Izloženi su nasilju, uključujući i fizičko nasilje i zlostavljanje. Zbog izraženih predrasuda i stereotipa vezano za osobe drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta u našem društvu, one su i dalje, u velikoj meri, izložene diskriminaciji, kao i govoru mržnje", naveo je Pašalić u pisanoj izjavi.

Pašalić je podsetio na neophodnost da se pravno urede istopolne zajednice i pravne posledice prilagođavanja pola i rodnog identiteta, da se obezbede edukacije o položaju i pravima LGBTI osoba, organizuju aktivnosti usmerene na razbijanje predrasuda i stereotipa i razvijanje usluga podrške, posebno za mlade LGBTI osobe koje su bez doma jer su ih porodice odbacile.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 27.06.2019, 12:36h ZAŠTITA OD BUJICA

    Zaštitnik građana pre svega treba da brine za one kojim posle svake veće kiše, bujice i poplave odnesu pola imovine i celu zaradu.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side