Vulin: Iste firme izvozile oružje i u Azerbejdžan i u Jermeniju
10.08.2020 Kruševac

Vulin: Iste firme izvozile oružje i u Azerbejdžan i u Jermeniju

Vulin: Iste firme izvozile oružje i u Azerbejdžan i u Jermeniju Foto: Beta, Ministarstvo odbrane Srbije / Andrija Gavrilovic
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je dozvola za izvoz oružja u Jermeniju data na isti način i po istim procedurama kao za bilo koju drugu zemlju, odnosno uz odobrenje ministarstava trgovine, odbrane i spoljnjih poslova, i to u skladu sa zaključkom vlade iz 2012. godine.

Vulin je novinarima u Kruševcu, rekao da za izvoz oružja u bilo koju zemlju moraju da se ispune svi zakonski uslovi, kao i da zemlja gde se oružje izvozi "ne bi trebalo" da bude pod sankcijama UN.

"Značajno veća količina vojne opreme i tehnologije izvezena je u Azerbejdžannego u Jermeniju", kazao je Vulin, komentarišući navode o izvozu oružja u dve zemlje koje medjusobno ratuju.

Vulin je rekao da su "često jedne iste firme prodavale i jednoj i drugoj strani naoružanje", kao i da je "sve radjeno striktno po zakonu", odnosno po zaključcima Vlade Srbije iz 2012. godine.

On je rekao da je Vlada Mirka Cvetkovića donela zaključak da se i u Jermeniju može izvoziti naoružanje i da je aktuelna Vlada samo poštovala taj zaključak.

Po njegovim rečima "ako politika bude odlučivala gde oružje može da se proda" oružje se ne bi nigde prodavalo jer "kad izvezete oružje u Azerbejdžan, Jermenija kaže da je to apsolutno neprihvatljivo, kad izvezete oružje u Jermeniju, Azerbejdžan kaže da je to neprihvatljivo".

"U pitanju su prijateljske zemlje, moramo voditi računa o tome šta osećaju i Azerbejdžan i Jermenija", kazao je Vulin.

Cilj Kosova da se KPS ubaci u patrole na administrativnoj liniji

 Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je cilj Kosova da se u vojne patrole na administrativnoj liniji ubace pripadnici kosovske policije kako bi kontrolisali kretanje srpskih snaga, navodeći da je srpska vojska to odbila i da postoji potpisan sporazum sa Kforom.

"Ne postoji potpisan sporazum ni sa kakvim KPS-om ili bilo kim drugim, za nas je Kfor taj koji je odgovoran za stanje bezbednosti na celom prostoru Kosova i Metohije, a samim tim i na administrativnoj liniji", kazao je Vulin novinarima u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, u subotu se patrola pripadnika Vojske Srbije i Kfora - regionalne komande Istok, od 16.30 do 18.10 kretala iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, prema administrativnoj liniji.

"Tačno se zna kuda se oni kreću i pre svake patrole ustanovi se kuda će se i kako kretati. Mi za ovo imamo sporazum koji je potpisan 2001. godine, kojim se predvidja način na koji se ugovaraju patrole i kako se kreću", naveo je Vulin.

Ministar odbrane je rekao da srpske snage "ne prepoznaju nikoga osim Kfora", dodajući da "svaka druga oružana formacija predstavlja bezbednosnu pretnju".

"Ne prepoznajemo ih, ne znamo ko su i kuda se kreću - to je nešto što mi apsolutno odbijamo", kazao je Vulin. 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side