15.04.2018 Beograd

Vučić: Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali se ne meša u odnose velikih sila

Vučić: Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja, ali se ne meša u odnose velikih sila Foto: Beta / Miloš Miškov
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom o situaciji u Siriji posle jučerašnjih vazdušnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na tu zemlju.

Vučić je rekao da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja bilo gde u svetu, ali da, kao teritorijalno mala zemlja, ne želi da se meša u odnose velikih sila, saopštilo je Predsedništvo.

"Srbija ljubomorno čuva i štiti svoju vojnu neutralnost. Naša zemlja želi da sa svima razgovara i ima partnerski i prijateljski odnos", naveo je on.

Skot je rekao da su SAD uverene da su vazdušna sredstva sirijskih vlasti bila odgovorna za napad hemijskim oružjem na civilno stanovništvo u Dumi, u predgrađu Damaska, 7. aprila.

Prema njegovim rečima, taj napad je bio jasno kršenje obaveza Sirije prema Konvenciji o hemijskom oružju, kao i kršenje Rezolucije 2118 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Američki ambasador je dodao da Rusija nije uspela da održi obećanja koja je dala kao garant Ženevskog okvira iz 2003. godine, na osnovu kog se Sirija obavezala da se odrekne svog hemijskog oružja i nikad ga više ne upotrebi, navodi se u saopštenju.

Skot je pozvao Srbiju da pruži punu podršku istrazi koju sprovodi Organizacija za zabranu hemijskog oružja, i naglasio da su vazdušni napadi na Siriju bili neophodni, srazmerni i opravdani, kao i da su imali za cilj da spreče dalje užase koje izaziva hemijsko oružje.

SAD, Francuska i Velika Britanija sprovele su juče napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi za koji zapadne zemlje tvrde da su sirijske snage koristile hemijsko oružje.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side