21.08.2019 Beograd

UNS na godišnjici otmice novinara na Kosovu

UNS na godišnjici otmice novinara na Kosovu Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je danas da su predstavnici tog udruženja kod obeležja "Tražimo ih", gde su pre 21 godinu na putu Velika Hoča–Zočište na Kosovu nestali novinari Radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić, poručili da će insistirati da zločinci nad novinarima od 1998. godine na Kosovu budu pronađeni i kažnjeni.

"Ovo je to mesto tragedije, ne samo za srpske, već i za sve novinare na svetu. Nećemo dozvoliti da kolege po drugi put budu otete i ubijene. Ako zaboravimo na njih, šta su radili, stradaće i drugi put, a mi to nećemo i ne smemo dozvoliti", rekao je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić podsetio da je Šaban Beriša, koji je priznao da je januara ove godine bagerom iščupao ploču otetim novinarima Slavuju i Pereniću, kažnjen s tri meseca uslovne kazne zatvora i s 200 evra novčane.

"Mi nismo zadovoljni tom presudom, jer je policija u svom izveštaju navela da je to delo etnički motivisano. Prema našim saznanjima sud to nije uzeo u obzir. Smatramo da je otmica Slavuja i Perenića etnički motivisana, da su oteti zato što su Srbi. Možda je i to razlog što već 21 godinu ne znamo ništa o njihovim sudbinama", kazao je Ničić.

UNS je podsetio da to udruženje novinara nije imalo uvida u presudu Osnovnog suda u Đakovici, koji je izrekao uslovnu kaznu Beriši.

Ranije danas advokatica Jovana Filipović, pravni zastupnik UNS-a u tom predmetu, rekla je da se dve puta obraćala tužilaštvu i sudu u Đakovici tražeći uvid u spis predmeta, ali da nije dobila nikakav odgovor.

"Istraživačica UNS-a Jelena L. Petković koja tri godine pokušava da sazna šta se desilo sa istragama ubijenih i nestalih kolega na Kosovu, rekla je da je poslednja informacija da su 'prvi put sve istrage pod jednim krovom', kao i da ima uveravanje od kosovskog tužioca Besima Keljmendija da se na njima radi", naveo je UNS.

Kako je Petković navela, "Keljmendi je rekao da su informacije iz istraživanja UNS-a značajne za njihov rad i da će sve istrage o ubistvima i kidnapovanju naših kolega biti ponovo otvorene. On je rekao da su te informacije prosleđene nadležnim tužiocima i da oni na njima rade".

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da su "zahvaljujući upornosti u postavljanju ploče i koleginici Petković uspeli da obnovimo, otvorimo i pokrenemo istrage ubistava i kidnapovanja 14 kolega na Kosovu, sedam Srba i sedam Albanaca".

"Važno je da se albanske kolege i albansko udruženje novinara odazovu našem pozivu da ovo bude zajednički posao. Nećemo biti mirni dok epilog našeg rada ne bude imao rezultat", rekao je Brajović.

On je najavio da će UNS obeležja postaviti i ostalim ubijenim i otetim novinarima na Kosovu, a da je sledeće Ljubomiru Kneževiću, novinaru prištinskog "Jedinstva" i dopisniku "Politike".

Đuro Slavuj i Ranko Perenić su 21. avgusta 1998. godine krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočište da snime prilog o povratku otetih monaha. Viđeni su u Velikoj Hoči, odakle su greškom krenuli ka Orahovcu, koji je u to vreme bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Do danas porodice Perenić i Slavuj nemaju zvanične informacije o njihovoj sudbini.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side