11.12.2017 | 09:00h ► 14:44h Beograd

Izvori EU: Zasad dovoljno dva nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom

Izvori EU: Zasad dovoljno dva nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom Foto: pixabay
Članice Evropske unije su se saglasile da je zasad, u očekivanju daljeg napretka u reformama u Srbiji, "dovoljno da se otvore dva poglavlja" u pregovorima o članstvu s Beogradom, što je na dnevnom redu međuvladine konferencije EU-Srbija večeras u Briselu.

To su agenciji Beta preneli izvori Saveta ministara EU koji su naveli da je odluka o otvaranju poglavlja 6 o pravima privrednih društava i 30 o ekonomskim vezama s inostranstvom donesena još pre desetak dana, budući da je pet članica EU imalo zamerke na tok reformi naročito na polju vladavine prava, suzbijanja korupcije i preustrojstva pravosuđa u Srbiji.

Nemačka, Francuska, Švedska, Velika Britanija i Hrvatska su bile izričite u stavu da zasad nije svrsishodno otvarati i poglavlje 33 o finansijskim i budžetskim pitanjima za koja su vezani i valjano delovanje pravne države, nezavisnosti i delotvornosti pravosuđa i sistemsko obuzdavanje korupcije.

Ove zemlje, a konačno i još neke članice EU koje su delom bile naklonjene otvaranju i trećeg poglavlja upravo da bi se dao podstrek reformama u Srbiji, su u celini uzele u obzir polugodišnju analizu Evropske komisije o sprovođenju akcionih planova srpske vlade za poglavlja 23. i 24.

U internom dokumentu Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 o vladavini prava, u koji je imala uvida agencija Beta, navodi se da Srbija treba da pojača napore u oblastima finansijskih istraga, borbe protiv pranja novca i oduzimanja imovine i konfiskacije i usvoji efikasan postupak azila u skladu sa evropskim pravnim tekovinama.

EK je u redovnom polugodišnjem izveštaju vladama EU ocenila, pored ostalog, da je u prvih šest meseci ove godine Srbija ostvarila mali konkretan napredak u uspostavljanju sistema imenovanja sudija i tužilaca i jačanju uloge Visokog saveta sudstva (VŠ) i Državnog veća tužilaca (DVT) u nadzoru nad pravosuđem i tužilaštvom, a kasni i s brojnim aktivnostima za efikasniji sistem procesuiranja slučajeva.

U delu analize EK vezanom za borbu protiv korupcije navodi se da, iako su u julu 2017. izabrani članovi upravnog odbora i direktor Agencije za borbu protiv korupcije kao i nekoliko članova Saveta za borbu protiv korupcije, nije ostvaren napredak u obezbeđivanju efikasnog praćenja i uvida u sistemsko suzbijanje korupcije.

Na današnjoj Međuvladnoj konfereniciji delegaciju Srbije predvodi ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok će države EU predstavljati Sven Mikser ministar spoljnih poslova Estonije, predsedavajuće EU, Evropsku komisiju komesar za proširenje Johanes Han.

Konferencija se održava predveče, a novinarima će se zvaničnici EU i Srbije obratiti posle 20 časova.

Ministarka Joksimović je ocenila da je otvaranje dva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije i EU ipak dokazuje na "najopipljiviji način" napredak Srbije na putu ka EU.

"Kao zemlja ne smemo da bude zadovoljni u ovom trenutku sa samo dva otvorena poglavlja, jer smo bili u potpunosti spremni za najmanje tri poglavlja", rekla je.

Otvaranjem poglavlja 6 i 30, Srbija će u pregovorima o članstvu u EU imati 12 otvorenih poglavlja od ukupno 35, od čega su dva poglavlja privremeno zatvorena.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side