Građani oterali provokatore u Pionirskom parku
09.07.2020 | 18:37h ► 23:12h Beograd

Građani oterali provokatore u Pionirskom parku

Građani oterali provokatore u Pionirskom parku Foto: Beta/Luka Filipović
Na skupu ispred Skupštine Srbije došlo je do meteža i sukoba koji je usledio nakon što je jedna grupa demonstranata bacala petarde i palila baklje u Pionirskom parku, zbog čega su okupljeni reagovali zvižducima i povicima "Ua, ua!".


Kako javlja reporter Bete, nekoliko snažnih momaka pokušalo je uz pomoć megafona da smiri situaciju poručivši da su kamenje i petarde u službi Aleksandra Vučića.

Njih je pokušala da prekine jedna grupa momaka koja je duže vreme provocirala sve koji su pozivali da se sedne i da protesti ostanu mirni.

U jednom trenutku došlo je do komešanja i jurnjave, kada su okupljeni, kako se moglo čuti, pokušali da udalje one za koje smatraju da prave probleme.

Ta grupica koja je bežala naterana je da sedne na zemlju, a okupljeni su tražili da skinu maske i kapuljače, što ovi nisu hteli da urade.

Istovremeno, neki od građana tražili su od okupljenih da ih ne diraju.

U toj izuzetno napetoj situaciji došlo je do koškanja pa i udaranja.

Na drugom delu skupa ođednom je počelo gađanje flašicama vode, dogodio se i sukob, pri čemu su okupljeni vikali "Provokacija, provokacija" i "Koliko vas plaćaju!"

U toj jurnjavi jedna grupica demonstranata je pobegla kroz park tako da se, kako javlja reporter Bete sa lica mesta, situacija smirila.

 

Vatromet i kolo na protestu pred Skupštinom

Na protestu pred Skupštinom Srbije upravo je priređen manji vatromet, što su okupljeni burno pozdravili.

Trenutno se čuje i muzika sa zvučnika, tako da se deo okupljenih koji je čuo zabavlja "kao da je na žurci".

Deo okupljenih igra kolo.

Trenutno je mirno, nakon što je pre kratkog vremena došlo do manjih sukoba među demonstrantima.

 

Za vreme protesta pojedini građani skupljaju otpatke, kažu da nisu divljaci

Dok još traje protest, jedan mlađi čovek ispred Skupštine Srbije hoda sa velikom crnom kesom i skuplja otpatke.

On nije hteo da se predstavi, ali je reporteru agencije Beta rekao da je animator, kao i da je i juče učestvovao u protestu.

"Mi nismo divljaci kao što neki žele da nas predstave", rekao je mladić od oko 30 godina i dodao da ga niko ne plaća i da to radi dobrovoljno.

On je rekao da su i drugi učesnici protesta sledili njegov primer i tražili mu kesu da ubace đubre.

U njegovoj blizini bilo je još nekoliko učesnika protesta koji su išli sa kesama i skupljali otpatke, uglavnom prazne flašice od vode i sokova.

Protest ispred Skupštine večeras protiče mirno i drugačiji je nego prethodne dve večeri kada je policija bacala suzavac i tukla demonstrante.

 

Veći deo okupljenih ispred Skupštine prihvatio poziv da se sedi

Iz grupe okupljenih, pre svega najbližih Skupštini Srbije, svako malo skandira se "Sedite dole" što je značajnim delom i prihvaćeno.

Takođe, skandira se i "Nećemo batine".

Grupa od nekoliko ljudi, izaziva gardjane koji sede na pločniku vredjajući ih i tražeći da ustanu.

Oni stoje kraj metalne ograde, postavljene kod stepeništa Skupštine ali im okupljeni odgovaraju mirno skandrajući "Sedi dole".

Prostor pred Skupštinom - pločnik i ulica su popunjeni, delom i obližnji park, dok se deo "preliva" i na okolni prostor.

 

Grupa lekara iz kovid bolnica na protestu

Na platou ispred Crkve Svetog Marka grupa lekara i zdravstvenih radnika koji rade u kovid bolnicama u Beogradu, okupila se da, uoči večerašnjeg protesta, iskaže nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u zdravstvu, prenela je TV N1.

Oni su rekli da će se pridružiti protestu kod Skupštine i da "stoje uz svoj narod u ovom trenutku".

Zdravstveni sistem je, kako su naveli, pred pucanjem, država nije to predvidela, a "lekari su, zajedno sa građanima žrtvovani".

"Kasno je za zahteve i epidemiološke intervencije, jer su potezi države u poslednjih mesec dana neminovno morali da dovedu do katastrofalne epidemiološke situacije i posledično - potpunog kolapsa zdravstva", kažu okupljeni.

Okupljeni zdravstveni radnici nisu želeli da budu snimani, niti fotografisani.Na skupu i Petar Đurić, burno pozdravljen od prisutnih

Burno pozdravljen od prisutnih, na skupu ispred Skupštine Srbije pojavio se Petar Đurić koji je poručuje sloganom na majici "Ćale, ovo je za tebe".

"Hvala na podršci. Ja nisam u stranci i ovo nije stranački skup, već skup naroda", rekao je Đurić.

On je došao sa svojom majkom i rekao "vidite da li smo mi huligani", misleći pri tome na pisanje provladinih medija o njegovoj prethodnoj izjavi.

On je pozvao okupljene da poslušaju pozive mladih, da se sedne na pločnik.

Sve više njih je poslušalo poziv i selo na pločnik, a kako se vidi, većina su mladi.

On je pozdravio simbolično svog oca, za kojeg je rekao da ga je uvek učio da gleda u budućnost.

Đurić je u utorak rekao za televiziju N1 da je na skup došao zbog svog oca koji je, kako je naveo, umro jer nije bilo respiratora.

"Ćale, ovo je zbog tebe, koji si umro a nije bilo respiratora, ćale, mnogo te volim. I za mog sina koji se rodio", naveo je Đurić u utorak na skupu u centru Beograda.

Na skupu je i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side