17.07.2018 Beograd

KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad Foto: prtscr ytb
Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

Taj sindikat je krajem juna ove godine, uz pomoć sudskog izvršitelja, sa obrazloženjem da je vlasnik zgrade i da to društvo ne plaća račune za komunalije, blokirao imovinu i traži da se KUD iseli.

Direkcija za imovinu Srbije je na pitanje agencije Beta čiji je prostor koji koristi KUD "Branko Cvetković" odgovorila da je Republički geodetski zavod 6. jula ove godine odbacio žalbu SSSS na presudu Apelacionog suda u februaru 2016. godine i taj prostor upisao u vlasništvo Republike Srbije.

KUD "Branko Cvetković" koristi taj prostor od 1936. godine kada je zgradu ozidalo Oblasno udruženje nacionalnih železničara i brodara za svoje igračko i pevačko društvo koje se 1945. godine transformisalo u KUD "Branko Cvetković", po imenu inženjera koji je gradio mostove i tunele i poginuo u Drugom svetskom ratu.

Problemi sa SSSS, prema rečima Šijačkog počinju 2006. godine kada se SSSS "protivzakonito upisuje kao vlasnik zgrade pravdajući to podelom imovine sa sindikatom Crne Gore".

Tada je SSSS iz zgrade, prema rečima Šijačkog, iselio službu kontrole prihoda Železnice Srbije i još neke korisnike prostora, a KUD-u "Branko Cvetković" dao prostor na besplatno korišćenje pod uslovom da plaća komunalije.

Šijački je istakao da nije tačno, kao što je ovih dana tvrdio SSSS, da društvo nije plaćalo račune za komunalne usluge jer su svi dolazili na ime društva, a ne sindikata.

"Sindikat nam je 2006. godine jedino dostavio fakturu od 800.000 dinara za navodno potrošenu vodu, kao da gajimo krokodile i zbog nje je tužio društvo, izgubili smo spor i dve godine nam je bio blokiran račun jer se sa njega skidala naknada za taj dug koji je narastao na preko milion dinara", rekao je Šijački za Betu.

Dodao je da to kulturno-umetničko društvo sada od države očekuje da mu na besplatno korišćenje ustupi prostor za rad jer je, kako kaže, dužna i po Zakonu o kulturi u kome se u članu 72. navodi da su jedinice lokalne samouprave dužne da amaterskim kulturno-umetničkim društvima obetzbede uslove za rad.

"KUD Branko Cvetković decenijama širom sveta promoviše kulturu i tradiciju Srbije pa očekujemo da smo zaslužili da nam država dozvoli da koristimo i dalje taj prostor u zgradi koja je i napravljena za KUD "Branko Cvetković", rekao je Šijački.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side