Hitan nadzor Centra za socijalni rad u Zaječaru nakon navoda o otmici deteta
27.09.2020 Beograd

Hitan nadzor Centra za socijalni rad u Zaječaru nakon navoda o otmici deteta

Hitan nadzor Centra za socijalni rad u Zaječaru nakon navoda o otmici deteta Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio hitan nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Zaječaru, zbog objava na društvenim mrežama o navodnoj otmici i prodaji maloletne N.S. iz tog grada.

U saopštenju piše da su ti navodi neistiniti i netačni, a kontrola će biti izvršena u organizovanju pomoći i podrške maloletnoj N.S. i njenoj porodici, "a sve u cilju zaštite najboljeg interesa deteta, utvrđivanja činjeničnog stanja i sprečavanja daljih neprimerenih radnji, komentara i iznošenja neproverenih i netačnih tvrdnji".

"Nadležni su u obavezi da bez odlaganja, izvrše nadzor i izveštaj dostave ministru na uvid kako bi se dalje postupalo u skladu sa zakonom i ovlašćenjima. Prema Porodičnom zakonu, javnost je isključena iz postupka rešavanja porodičnih odnosa, iz tog razloga se ne smeju iznositi podaci i informacije o maloletnom detetu i njegovoj porodici", dodaje se u saopštenju.

Naglašeno je da se iznošenjem neproverenih i neosnovanih tvrdnji ugrožava ličnost maloletnog deteta, njegov najbolji interes, ugrožava se proces zaštite maloletnog deteta, zdravlje i bezbednost.

Takođe, da je javnim iznošenjem podataka i upućivanje na fotografije deteta ugrožena i privatnost deteta i predstavlja kršenje zakonskih propisa i obaveze o čuvanju tajnosti podataka o deci koja su u postupku zaštite.

"Napominjemo da se na osnovu odluke Suda postupa u slučajevima izmeštanja dece iz porodica kao i oduzimanja roditeljskog prava, u skladu sa propisima, ovo Ministarstvo ne sme uticati na rad prvostepenog organa, organa starateljstva, u donošenju odluka. Ovo Ministarstvo u sličnim slučajevima rešava po žalbi i rešava o predmetu u drugostepenom postupku, kao i da vrši kontrolu nad radom centara za socijalni rad", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo je navelo da iznošenje neproverenih činjenica i neosnovanih optužbi na račun radnika Centra za socijalni rad "Zaječar" ugrožavaju kredibilitet zaposlenih u centrima za socijalni rad, kako profesionalni tako i lični, bezbednost zaposlenih u tom Centru, stvara se atmosfera "linča", izaziva panika i uznemirenje javnosti.

"U cilju zaštite najboljeg interesa deteta ali i zaposlenih u sistemu socijalne zaštite apelujemo na javnost da se suzdrži od daljih neprimerenih komentara i iznošenja neproverenih informacija. Bezbednost deteta i obezbeđivanje svih uslova za zdravo, srećno odrastanje i bezbrižno detinjstvo je prioritet rada resora kojim rukovodi ministar Đorđević", dodaje se.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side