15.12.2017 | 10:32h ► 12:42h Priština

Haradinaj: Liberalizacija viza i Oružane snage Kosova najkasnije do marta

Haradinaj: Liberalizacija viza i Oružane snage Kosova najkasnije do marta Foto: Beta / Armenija Zajmi Bešević
Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da će Kosovu najkasnije u martu biti odobrena vizna liberalizacija, kao i da će do tada biti završena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

U izjavi za Radio televiziju Kosova (RTK), Haradinaj je rekao da će najkasnije u martu iduće godine građani Kosova moći slobodno da se kreću u Šengen zoni.

RTK je preneo da će Haradinaj o tim temama razgovarati sa predstavnicima EU tokom posete Briselu 18. decembra.

Ovo je prvi put da je neko od čelnika institucija Kosova govorio o rokovima za ostvarivanje procesa liberalizacije i formiranja Oružanih snaga Kosova.

Evropska unija je kao preduslove za viznu liberalizaciju utvrdila demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom i uspeh u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Međunarodna zajednica i NATO smatraju da je transformacija Bezbednosnih snaga u Oružane snage političko pitanje koje je u nadležnosti institucija Kosova, ali i da tome treba da prethode izmene Ustava i saglasnost ostalih zajednica kako bi se sačuvao multinacionalni sastav tih snaga.

Predstavnici Srpske liste se protive formiranju Oružanih snaga Kosova.

 

Kosovo podnosi zahtev za članstvo u Savetu Evrope u narednih mesec dana

Kosovo će tokom ovog meseca a najkasnije u januaru podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope, izjavio je na sednici kosovske Vlade zamenik premijera Enver Hodžaj.

Kako javlja portal Lajmi, Hodžaj je rekao da ukoliko sada bude podnet zahtev, učlanjene Kosova može da se dogodi u roku od dve godine.

On je dodao da u tom periodu Savetu Evrope predsedavaju uglavnom zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova.

"Savet Evrope, posle Evropske unije, je jedna od najvažnijih organizacija u Evropi, a mi smo jedini u regionu koji nisu njegov deo. Postoje četiri zemlje koje su priznale Kosovo i koje predsedavaju",rekao je Hodžaj na sednici vlade.

Prema njegovim rečima, Kosovo treba da pokaže da ima stabilne institucije, da napreduje u vladavini prava i zaštiti ljudskih prava.

 

Kosovski ministar tvrdi da je Europol započeo saradnju sa Kosovom

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj dobio je zvanično obaveštenje da je Europol odlučio da počne saradnju sa Kosovom, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Sefaj se juče sastao sa zamenikom direktora EU-a za bezbednost Olivierom Onidijem, koji mu je preneo da je Europol na sastanku Upravnog odbora odlučio da Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica te organizacije, te da će Europol sa Kosovom zaključiti radni sporazum.

Nema, međutim, informacija kada će taj sporazum i da bude zaključen.

Na sastanku, na kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije Špend Madžuni, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv "svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma".

Predstavljeni su i rezultati Kosovske policije u "prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma", dodaje se.

Kosovo aktivno lobira za učlanjene u Interpol i Europol gotovo tri godine. Sa tim organizacijama saraduje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side