14.09.2018 | 12:45h ► 14:44h Skoplje

Han: Naš cilj treba da bude da Kosovo i Srbija imaju dogovor do sredine 2019.

Han: Naš cilj treba da bude da Kosovo i Srbija imaju dogovor do sredine 2019. Foto: prtscr ytb
Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da bi cilj Evropske unije trebalo da bude da Kosovo i Srbija postignu dogovor do sredine iduće godine.

"Trebalo bi da bude naš cilj da imamo dogovor do sredine iduće godine. Stvari neće biti bolje ako se produžava posao, jer ćemo imati novu komisiju, novog visokog predstavnika. I treba ponovo da se počinje", rekao je Han.

On je u intervjuu makedonskoj novinskoj agenciji MIA rekao da misli da su sve uključene strane svesne koji je ulog, šta je realno i šta je moguće.

Han je rekao da Kosovu i Srbiji, u čijem dijalogiu posreduje šefica EU diplomatije Federika Mogerini, "treba omogućiti da uđu u te pregovore otvorenim pristupom", ali da rešenje ne sme da bude na račun drugih.

"Razume se da znaju svoje međunarodne obaveze i brige, i mislim da je cela priča dobro oslikana u rečenici: 'Svako bilateralno rešenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude izdrživo'. Ne sme da bude na račun drugih. Naprotiv", rekao je evrokomesar za proširenje.

Prema rečima Hana, to rešenje mora da bude nešto što će dodatno doprineti opštem cilju - da svih svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, pre ili kasnije.

To je, kako je rekao, jedini način za održivo i sigurno rešavanje sporova u regionu.

"Ceo koncept neće biti uspešan, ako članice postanu samo dve ili tri zemlje, a druge ostanu napolju. To neće doneti stabilnosti u regionu. Naprotiv", rekao je Han.

 

Han: Ako sada ne iskoristite priliku, vrata EU Makdoniji će biti zatvorena decenijama

Evrokomesar za proširenje Johans Han ocenio je da bi Makedoniji vrata EU mogla da budu zatvorena decenijama, ako sada propusti mogućnost da prihvati Dogovor sa Grčkom o rešavanju spora o imenu."Ako se sada ne iskoristi ova prilika, prilično sam siguran da će vrata EU biti zatvorena decenijama, ako ne i zauvek", rekao je Han u intervjuu agenciji MIA pred posetu Makedoniji, koja je najavljena za ponedeljak.

On je rekao da da bi eventualno zatvaranje vrata EU Makedoniji dovelo do moguće izolacije zemlje i da bi bilo štetno za građane.

"Da...biće blokorana (ako ne bude dogovora sa Grčkom) i postoji rizik od izolacije... koja će definitivno da uspori ekonomski i socijalni razvoj zemlje", rekao je evropski komesar za proširenje.

Kako je istakao, predstojeću posetu Makedoniji će iskoristiti da ponovo razgovara sa premijerom Zoranom Zaevom i liderom opzicije Hristijanom Mickoskim koje su koristi članstva u EU a koje su posledice ako to nije moguće.

Ukoliko Makedonija ispuni postavljene uslove, uključujući uspešan referendum i promenu imena u Severna Makedonija,  mogla bi da računa na početak pregovora sa EU sredinom 2019, rekao je Han.

Građani Makedonije na referendumu 30. septembra treba da se izjasne da li su za dogovor s Grčkom, koji je postigla vlada Zorana Zaeva, o promeni imena države u Severna Makedonija, što je osnovni uslov za EU i NATO integracije.

 

Han: Korekcija granica možda deo krajnje slagalice

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je da bi u pregovorima Kosova i Srbije korekcija granica mogla da bude deo krajnje slagalice.

"Kada kažem da uđemo u pregovore sa otvorenim pristupom, takav dogovor sadrži mnogo, mnogo elemenata. A to može da bude deo krajnje slagalice", rekao je Han u intervjuu agenciji MIA na ponovljeno pitanje da li je Evropska komisija za ili protiv razmene teritorija ili korekcije granice u dogovoru Beograda i Prištine.

Evrokomesar je prvo izbegao da odgovori na pitanje da li će EK podržati ili će biti protiv promene granica ako se Beograd i Priština dogovore o tome, rekavši da im treba omogućiti da u pregovore uđu sa otvorenim pristupom.

"Razume se da znaju međunarodne obaveze i zabrinutost i mislim da je cela priča dobro oslikana u rečenici: 'Svako bilateralno rešenje u regionu treba da doprinese stabilnosti, prosperitetu i da bude održivo'. Ne sme da bude na račun drugih. Naprotiv", rekao je evrokomesar za proširenje.

Prema njegovim rečima, svako rešenje mora da bude nešto što će dodatno doprineti opštem cilju - da svi iz zapadnobalkanske šestorke budu u EU, pre ili kasnije.

To je, kako je rekao, jedini način za održivo i sigurno rešavanje sporova u regionu.

"Ceo koncept neće biti uspešan, ako članice postanu samo dve ili tri zemlje, a druge ostanu napolju. To neće doneti stabilnosti u regionu. Naprotiv", rekao je Han.

Poredeći eventualni dogovor Beograda i Prištine sa makedonsko-grčkim dogovorom, Han je rekao da u dogovoru Atine i Skoplja svi govore o dodatku prideva "severna" na ime Makedonije, ali da dogovor sadrži 35 ili 40 strana i nabraja elemente u raznim oblastima.

"Pretpostavljam da će se dogovor Beograda i Prištine sastojati od više od 35 stranica, zato je preoptimistično da se misli da će to biti urađeno za nekoliko sedmica", rekao je Han, dodajući da cilj treba da bude da Srbija i Kosovo imaju dogovor do polovine iduće godine.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 15.09.2018, 15:07h Jok!

    "Han: Naš cilj treba da bude da Kosovo i Srbija imaju dogovor do sredine 2019..."... - A što ne bismo zaokružili, recimo - na 2120? Šta fali?! (Dečko, još DESET SA LUKOM i "Nikšićko! - Ovaj - JOK: neću NATO pivo! Daj tri ljute!)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side