30.01.2018 Beograd

DJB: Navala na besplatne preglede dokaz da su građani na ivici bede

DJB: Navala na besplatne preglede dokaz da su građani na ivici bede
Ogroman odziv na besplatne zdravstvene preglede pokazuje da građani ne mogu da plate ni participaciju od pedeset dinara za uobičajenu posetu lekaru, niti da se izbore s komplikovanim sistemom redovnog zakazivanja pregleda, što pokazuje da je da su građani na ivici bede, a zdravstveni sistem nakaradan, saopštio je danas Pokret Dosta je bilo.


"Tokom pet dana akcije besplatnih zdravstvenih pregleda, koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja, pregledano je skoro 100.000 građana, dok je samo u jednom danu u više od sto zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo više od 20.000 građana", navedeno je u sapštenju.

Ističe se da je sadašnji sistem zdravstvene zaštite neefikasan, "pa bolesni ljudi odlažu odlazak lekaru ili nikad i ne odu na pregled jer nemaju overenu knjižicu".

"Ministarstvo zdravlja organizacijom besplatnih pregleda plasira javnosti navodnu zabrinutost za zdravlje nacije, a u stvari se bavi prikrivanjem sistemskih slabosti u svom resoru", smatraju u Pokretu.

Smatraju da je način overe knjižica u Srbiji protivustavan i da ga treba ukinuti.

"Ustav svim građanima garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu. Dosta je bilo zahteva da osnovno zdravstveno osiguranje svima bude plaćeno iz budžeta", navodi se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side