18.05.2019 | 17:09h ► 18:48h Beograd

Brnabić razgovarala sa Džaom

Brnabić razgovarala sa Džaom Foto: Beta / Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je s kineskim ministrom javne bezbednosti Džaom Kedžijem razgovarala o razvoju odnosa i saradnji, saopšteno je iz vlade.

Brnabić je navela da je zadovoljna saradnjom i odnosima dve zemlje, i ocenila ih kao strateško partnerstvo i čelično prijateljstvo.

Džao je izjavio da je cilj posete realizacija već sklopljenih dogovora, i izrazio zadovoljstvo spremnošću Srbije da produbljuje odnose s Kinom.

Tema razgovora su bili i dosadašnji veliki projekti, poput smederevske železare i RTB Bor. 

 

Koridor 10 simbol svega što je Srbija danas i što će biti u budućnosti 

Ana Brnabić ocenila je da je otvaranje južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru "veliki, istorijski dan" kada se kako je navela, "povezujemo sa Evropom gde nam je i mesto" ali i dan koji "simbolično treba da služi kao prekretnica da mi završavamo započete projekte i da nemamo izgovore za neuspehe".

Obraćajući se novinarima na petlji Predejane novoizgrađenog dela autoputa u dužini od 26,3 kilometra, premijerka je ocenila da je Koridor 10 "simbol svega što je Srbija danas i što će biti u budućnosti".

"Beskrajno sam srećna i ponosna što danas otvaramo veliki poduhvat kroz Grdelicu. Želim da čestitam svim građanima Srbije, ovo je veliki, istorijski dan kada se povezujemo sa Evropom gde nam je i mesto, ali i dan koji simbolično treba da služi kao prekretnica, da mi završavamo započete projekte, da smo uporniji i borbeniji nego ikada kada je najpotrebnije, da nemamo izgovore za neuspehe već da hrabro idemo napred", kazala je Ana Brnabić.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru biće zvanično otvoren za saobraćaj u 20 časova na svečanosti na platou ispod mosta Vrla kod Vladičinog Hana.

Izgradnjom te deonice ceo Koridor 10 dug 600 kilometara, od severa do juga Srbije, biće otvoren za saobraćaj, tako da će se od Beograda do granice sa Severnom Makedonijom tim autoputem stizati za tri i po sata.

Koridor 10 je deo panevropskog saobraćajnog koridora koji spaja Salcburg u Austriji sa Velesom u Severnoj Makedoniji, njegova izgradnja je počela 1970. godine a rokovi za zavšetak radova su više puta pomerani.

Radovi na autoputu kroz Grdeličku klisuru su počeli 2013. godine, koštali su oko 400 miliona evra i bili su najzahtevniji jer je na toj deonici više od 30 mostova i dva tunela, od kojih je tunel Manajle najduži u Srbiji.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side