31.07.2018 | 13:10h ► 14:00h Beograd

Brnabić: Rast BDP veći od planiranog omogućava ranije povišice penzija i plata

Brnabić: Rast BDP veći od planiranog omogućava ranije povišice penzija i plata Foto: Beta / Miloš Miškov
Premijeka Srbije Ana Brnabić danas je izjavila da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom polugodištu koji je veći od planiranog omogućava da povećanje penzija i plata u javnom sektoru bude ranije nego što je bilo predviđeno.

Ona je novinarima kazala da je rast BDP-a u drugom kvartalu bio 4,4 odsto, a da je bio prognoziran na 3,6 odsto.

U prvom polugodištu je rast BDP bio 4,5 odsto, što je, kako je istakla, "daleko više od planiranog".

"To nam daje veliki prostor za nešto ranije povećanje penzija i ukidanja zakona kojim su penzije privremeno umanjene, ali i veći prostor za povećanje plata u javnom sektoru", kazala je Brnabić.

Dodala je da se sada rade kalkulacije i da očekuje da će se u narednih nekoliko dana znati tačan datum kada će uslediti povišice penzija i plata.

Premijerka je rekla da očekuje da u oktobru ili novembru Skupštini Srbije bude dostavljen predlog zakona kojim će biti ukinut zakon o smanjenju penzija, a koji je u primeni od novembra 2014. godine.

Najavila je da će od januara 2019. biti uvedeni platni razredi u javnom sektoru.

 

Brnabić: Namera Velike Britanije neozbiljna i politički neiskrena

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da je neozbiljna i politički nekorektna namera Velike Britanije da ne uvrsti raspravu o Kosovu u plan rada tokom predstojećeg predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u avgustu.

Ona je ocenila da to neozbiljno, posebno od zemlje koja je, i pored toga što izlazi iz Evropske unije insistirala da ostane vezana za rešavanje problema i regionalnu stabilnost na Zapadnom Balakanu i da bude domaćin samita u okviru Berlinskog procesa, a da sa druge strane smatra da stanje na Kosovu i Metohiji nije dovoljno relevantno pitanje da bude uključeno na dnevni red Sednice saveta bezbednosti.

"Čini mi se neozbiljno i politički neiskreno. Mislim da je pitanje Kosova i Metohije koje je važno ne samo za dugoročnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, nego za sveukupnu regionalnu stabilnost", rekla je ona.

Prema navodima medija, Velika Britanija ne želi da uvrsti raspravu o Kosovu u plan rada tokom predstojećeg predsedavanja te zemlje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija u avgustu, jer smatra da je stanje na Kosovu dobro i da za tim nema potrebe.

Brnabić je na pitanje da li će Srbija objaviti dokumente koje traže SAD o Draži Mihailoviću, rekla da to to nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego da joj je to pismo uručio kongresmen iz srpskog kokusa.

"Pismo mi je uručio kongresmen Ted Po. To nije zvaničan zahtev Vašingtona, nego pismo jednog kongresmena, kopredsedavajućeg Srpskog kokusa, koji je mnogo uradio za dobre odnose SAD i Srbije", rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je za Srbiju to pismo važno i da ga je uručila ambasadi u Vašingtonu.
 

Brnabić: Srbija će imati benefit od jače EU

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija imati benefite od najavljivane reforme EU.

"Srbija će imati benefet od jačanja EU. Mi bi danas imali bolju poziciju da je EU jača", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je rekla da su pred Srbijom ozbiljne reforme na putu ka evropskim integracijama.

"Naš posao je da na iskren i istinit način implementiramo reforme, kako bi građani i privreda osetili te reforme, a ne da samo usvajamo zakone", rekla je Brnabić.

Pojedini lideri članica zemalja EU, među kojima je i Francuska, traže reformu EU pre nego što prime nove članice

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.07.2018, 20:10h Divna, krasna vest...

    "Brnabić: Rast BDP veći od planiranog omogućava ranije povišice penzija i plata..." ...- To je lepo i krasno, naravno. Samo - potrebno vam je 100 godina da donesete odluku o povećanju, a Zakon o "privremenom" umanjenju penzija doneli sre za 15 minuta (ali, naravno, s vama dobrim ciljem to otežete: do početka 2019 - kad će tek verovatno početi da se primenjuje odluka - još NEKI BROJ PENZIONERA promeniće adresu: u BGD adresa će im biti Novo groblje, Lešće, Bežanijska kosa... - nećete imati nikakvih obaveza prema njima (kako je jedan balkanski mudrac rekao "mrtav čovek nema nikakvih obaveza, pa ni prava)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side