20.08.2018 | 13:40h ► 14:07h Beograd

Brnabić čestitala Kurban-bajram muslimanskim vernicima

Brnabić čestitala Kurban-bajram muslimanskim vernicima Foto: Beta / Milan Obradović
Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je reisu-l- ulemi Islamske zajednice Srbije Seadu ef. Nasufoviću, predsedniku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftiji Mevludinu Dudiću i svim građanima islamske veroispovesti Kurban-bajram.

"U ime Vlade Srbije i u svoje lično ime, Vama i svim građanima islamske veroispovesti upućujem najiskrenije čestitke povodom velikog verskog praznika Kurban-bajrama. Želim vam da ovaj veliki praznik provedete u miru i blagostanju i radosti uz svoje najbliže, negujući mir, toleranciju i međusobno poštovanje, kao najveće ljudske vrednosti", navodi se u čestitki.

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Prvog dana praznika obavlja se bajramska molitva - Bajram-namaz.

Svi muslimanski verski praznici računaju se po mesečevoj, a ne po sunčevoj godini, a Kurban-bajram je dva meseca i 10 dana posle Ramazanskog bajrama.

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u ćabi, odnosno u Meki, u Saudijskoj Arabiji, najvećem islamskom svetilištu.

Hadž je jedna od pet glavnih verskih obaveza punoletnih islamskih vernika, ukoliko mogu finansirati troškove hodočašća, ne ugrožavajući normalan život svoje porodice.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva - kurban (ovca ili goveče), što znači približavanje Bogu. Prinošenje žrtve značajan je deo hadža. Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

 

Ministarka Kuburović čestitala Kurbam Bajram

Ministаrkа prаvde Nelа Kuburović čestitаlа je danas reis-ul-ulemi Islаmske zаjednice Srbije Seаdu Nаsufoviću, predsedniku Mešihаtа Islаmske zаjednice u Srbiji muftiji Mevludu Dudiću i svim grаđаnimа islаmske veroispovesti prаznik Kurbаn Bаjrаm.

"Vаmа, verskim službenicimа i vernicimа Islаmske zаjednice srdаčno čestitаm Kurbаn Bаjrаm. Nekа sećаnje nа svedočаnstvo vere bude večni podsticаj svim muslimаnimа u čuvаnju trаdicije i činjenju dobrih delа, snаžeći nаjplemenitijа osećаnjа mirа, ljubаvi i tolerаncije", navela je Kuburović u čestitki, a prenelo Ministarstvo pravde.

Kuburović je grаđаnimа muslimаnske veroispovesti poželelа dа prаznik proslаve u dobrom zdrаvlju i rаdosti.

 

Dudić: Bajram je vreme za pokazivanje iskrenosti

Predsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić čestitao je danas vernicima predstojeći Kurban-bajram i podsetio da je ovaj praznik dar ljudskom rodu i vreme za pokazivanje iskrenosti i negovanja porodičnih, komšijskih i drugih vrednosti.On je u bajramskoj poruci vernicima istakao da u narednim dana treba da se pokaže da u društvu prepunom egoizma i sebičnosti ima i čestitih ljudi koji ne misle samo na lični materijalni interes, već imaju daleko šire vidike i ciljeve.

"Obavljanje hadža, klanjanje Bajram namaza i žrtvovanje Kurbana nije nikakav adet već ibadet kojim se postiže skrušena pobožnost. Ne zaboravimo našu obavezu prema vakufskim dobrima i vakufskoj imovini, jer nas islam uči da je vakuf trajno dobro, a da vakif ima posebnu nagradu kod Alaha", rekao je Dudić.

Islamski vernici sutra počinju četvorodnevnu proslavu jednog od dva svoja najveća praznika - hadžijski Kurban-bajram (Dan žrtve).

Kurban-bajram se naziva i hadžijski zato što se toga dana završava glavno godišnje hodočašće u Meki, najvećem islamskom svetilištu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side