22.04.2019 Beograd

Antić: Ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, sutra protest ispred Vlade

Antić: Ako naši zahtevi ne budu ispunjeni, sutra protest ispred Vlade Foto: Beta/Miloš Miškov
Predstavnici Vojnog sindikata Srbije imali su danas sastanak sa premijerkom Anom Brnabić kojoj su predali zahteve i kraći izveštaj o problemima u vojsci, a predsednik tog sindikata Novica Antić najavio je za sutra proteste ispred zgrade Vlade ukoliko se njihovi zahtevi ne ispune.

Antić je za agenciju Beta kazao da su na sastanku koncizno predstavili probleme sa kojima su suočeni sindikat i pripadnici vojske i da im je premijerka zatražila detaljniji referat.

"Predsednica Vlade je bila iznenađena onim što je čula, jer ona ima drugačije informacije o stanju u vojsci. Tražila je detaljniji referat koji ćemo joj dostaviti u narednim danima", kazao je Antić.

On je naveo da su od premijerke tražili povlačenje nezakonitih akata koje je doneo ministar odbrane Aleksandar Vulin a odnose se na ukidanje reprezentativnost sindikata, pokretanje postupka protiv generalnog sekretara i otkaz predsedniku sindikata.

Tražili su i da se potpiše Sporazum o prostorno-tehničkim uslovima za nesmetan rad sindikata VŠ koji je usaglašen 2018. godine i da se počnu pregovori za zaključivanje posebnog kolektivnog ugovora u vojsci.

Antić je kazao da je premijerka rekla da će u toku dana dostaviti odgovore na zahteve.

"Ukoliko naši zahtevi ne budu prihvaćeni i ukoliko se nastavi sa progonom nas kao jedinog reprezentativnog sindikata u vojsci i činjenjem krivičnih dela, mi od sutra zajedno sa Policijskim sindikatom Srbije kome je takođe ukinuta reprezentativnost, započinjemo višednevne proteste", rekao je Antić.

Posle sastanka stiglo je i saopštenje iz premijerkinog kabineta u kojem se u dve rečenice navodi da je predsednica vlade upoznata sa problemima u sindikalnom delovanju i da će se razgovori nastavi.

"Posle uvida u situaciju u okviru Vojnog sindikata Srbije, premijerka Brnabić je najavila da će se razgovori sa sindikatom nastaviti u narednom periodu", navedeno je u saopštenju.

Novica Antić je prošle godine ostao bez posla u Vojsci Srbije nakon što je Vojni disciplinski sud u drugom stepenu odlučio da mu se oduzme čin zbog "učestvovanje u protivpravnim sindikalnim aktivnostima" i zbog "povrede načela nepristrasnosti ili političke neutralnosti".

Ministarstvo odbrane 15. aprila donelo je rešenje kojim je ukinuta reprezentativnost ubedljivo najvećem sindikatu u sistemu odbrane, zbog promene u statutu VSS u kome su naveli da nivo delatnosti sindikata više nije bio "poslodavac", odnosno Ministarstvo odbrane, već će od tog trenutka obavljati delatnost "za teritoriju Republike Srbije u delatnosti odbrane".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side