Zemljotres u Grčkoj: Troje povređenih, mnogo štete na kućama i putevima
21.03.2020 Beograd

Zemljotres u Grčkoj: Troje povređenih, mnogo štete na kućama i putevima

Zemljotres u Grčkoj: Troje povređenih, mnogo štete na kućama i putevima Foto: pixabay.com
Tri osobe su lakše povređene u jakom zemljotresu magnitude 5,6 stepeni prošle noći u gradiću -letovalištu Pargi, na severozapaadu Grčke.

Mnoge stare kamene kuće su teško oštećene ili su se srušile u Pargi i obližnjim selima, a u tom brdovitom kraju stenje je palo na puteve, javljaju grčki mediji.

Zemljotres je osetilo stanovništvo pokrajina Epir, Tesprotija i Preveze, a iz zgrada su istrčavali u gradovima Joanini i Arti i na obližnjem ostrvu Krfu.

Zemljotres magnitude 5,6 stepeni se dogodio u 2:49 sati, žarišna dubina je bila mala, svega 10 kilometara, a epicentar 14 kilometara severoistočno od Parge.

U petak u 23:38 u istom području dogodio se slabiji zemljotres, magnitude 4,3 stepena.

Seizmolog Eftimios Lekas, iz Organizacije za zaštitu od zemljotresa, rekao je da se radi o seriji zemljotresa i da zabrinjaava što jačina raste, te je stanovništvu savetovao oprez.

Lekas je rekao da je rased gde su nastali ti zemljotresi, dobro poznat seizmolozima.

Direktor Atinskog instituta za geodinamiku, Gerasimos Huliaras, objavio je da ta ustanova prati stanje u toj oblasti koja je aktivna već mesecima i da je noćašnji zemljotres bio očekivan.

On je ukazao da potresa može biti još, ali da smatra da je noćašnji udar bio najjači, te da će naredni biti slabiji, ali mogu potrajati nedeljama.

Huliaras zato smatra da rastresene stare kamene kuće ne treba obnavljati, već ih rušiti i graditi nove, jače i kvalitetnije.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side