Zeman poručio Rusiji da se stidi kada traži da Česi zaborave žrtve sovjetske okupacije
12.01.2020 | 14:00h ► 14:29h Prag

Zeman poručio Rusiji da se stidi kada traži da Česi zaborave žrtve sovjetske okupacije

Zeman poručio Rusiji da se stidi kada traži da Česi zaborave žrtve sovjetske okupacije Foto: prtscr ytb
Predsednik Češke Miloš Zeman najavio je danas da će proslavu 75. godina od kraja Drugog svetskog rata u maju u Moskvi iskoristiti da kaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da Rusija treba da se distancira od sovjetske okupacije Čehoslovačke iz 1968. godine a ne da, kako je kazao, neki ludak u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova savetuje Česima da okupaciju zaborave.

"Mislim da ću upravo Putinu reći da je neki ludak u Ministarstvu spoljnih poslova učinio nešto za šta Rusija treba da se stidi. Kada govorimo o sovjetskoj okupaciji, Rusija treba da se od nje distancira, što je u izvesnoj meri već učinila, a ne da nam savetujemo da je zaboravimo," kazao je danas predsednik Zeman i intervjuu za češki tabloid Blesk.

Ruska diplomatija kritikovala je Češku zbog toga što je češki parlament početkom decembra dodao novi državni praznik, 21. avgust kao Dan sećanja na žrtve sovjetske okupacije iz 1968. godine i u saopštenju je zvanična Moskva optužila Čehe za nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije.

"Nastojanje Praga da se ponovo vraća događajima starim pola veka da ih ubaci u sadašnji politički kontekst, nedostatak volje da okrenu tu stranicu istorije koja muti atmosferu rusko-čeških odnosa teško da će doprineti uspešnom toku bilateralne saradnje", navelo je tada rusko MSP u saopštenju.

Predsednik Zeman je prvo ogorčen zbog tog saopštenja zapretio da će bojkotovati proslavu pobede u Drugom svetskom ratu u Moskvi ali danas je kazao da će ići u Moskvu da se žali na tu reakciju lično Putinu, kao što je protestovao svojevremeno kada je u Rusiji objavljen članak sa tezom da bi Česi i Slovaci trebalo da budu zahvalni Sovjetskom Savezu što je sa trupama Varšavskog pakta na zemlju izvršio invaziju i okupirao je.

"Predložio bih (Putinu) da taj, ne verujem da je to bio direktno ministar spoljnih poslova Lavrov, već neki činovnik koji je napravio taj diplomatski gaf napusti svoju funkciju u ministarstvu", rekao je Blesku češki predsednik.

Zeman je, međutim, dao za pravo zvaničnoj Moskvi koja protestuje zbog namere lokalnih vlasti u Pragu da sklone sa javnog prostora spomenik sovjetskom maršalu Konjevu koji je redovno meta vandala koji ga polivaju crvenom farbom i ispisuju uvredljive poruke da je ubica.

Iako je maršal Konjev predvodio vojnike Crvene armije koji su oslobađali Čehoslovačku, Česima smeta njegova kasnija uloga u krvavom gušenju mađarske revolucije 1956. godine i navodnoj obaveštajnoj pripremi sovjetske okupacije Čehoslovačke 1968. godine.

"Moj stav je da ne treba premeštati spomenik Konjevu, niti dizati spomenik vlasovcima", kazao je Zeman.

Spomenik armiji sovjetskog generala Vlasova, kolaboranta sa Hitlerovim fašistima koji su međutim početkom maja 1945. godine u Pragu prešli na stranu čeških ustanika i borili se da Praški ustanak Nemci ne uguše u krvi već u začetku namerava da podigne praška četvrt Žeporije kao znak pošte za 300 vlasovaca koji su 1945. godine poginuli oslobađajući Prag.

"Da, pomogli su Pragu, poginulo je 300 njih, ali to ne može da opere njihove prethodne zločine", kazao je Zeman.

 

Zeman ubistvo iranskog generala označio za Trampovu brljotinu

Predsednik Češke Miloš Zeman složio se danas sa mišljenjima da ubistvo iranskog generala Kasima Sulejmanija predstavlja kršenje međunarodnog prava, za razliku od likvidiranja šefova terorista i naglasio da je ta operacija Trampova brljotina, jer je samo ojačala režim ajatolaha u Teheranu umesto da ga oslabi i na neki način doprinela i obaranju ukrajinskog civilnog aviona.

"Kada sam aplaudirao ubistvu Al-Bagdadija, to je bilo u redu. Sa druge strane, nisam siguran i izuzetno bih se složio sa Karelom Švarcenbergom da ubistvo zvaničnog predstavnika države na teritoriji druge države, ma šta mislio o njemu, jeste kršenje međunarodnog prava. U slučaju Al-Bagdadija to je bio napad na šefa terorista. Bilo ih je nekoliko i niko nije protestovao. Ovde je reč o zvaničnom predstavniku međunarodno priznate države", kazao je predsednik Zeman u intervjuu za češki tabloid Blesk.

Češki predsednik ocenio je da je operacija likvidacije iranskog generala bila američka brljotina jer kada se preduzimaju razne operacije mora se razmišljati i o posledicama.

"Teško mogu da govorimo umesto Trampa. Mogu da ponovim da, ako se imaju u vidu zamišljani efekti, sa tom operacijom se zabrljalo. Ako nešto preduzmem a neprijatelja ojačam, to je brljotina," rekao je češki predsednik.

Miloš Zeman ne očekuje izbijanje većeg sukoba povodom ubistva generala Sulejmanija, jer po njegovoj oceni Iran nema dovoljno snage za sukob širi od regionalnog a kada je Tramp u pitanju, pošto je izborna godina, zavisiće od američkog javnog menjanja da li Amerikanci žele operacije protiv Irana ili ne.

"Na kraju krajeva i to obaranje aviona je na neki način posledica ubistva Sulejmanija, jer se desilo u okviru napada na američke baze. Sve strane, uključujući tu i američku, smatraju da to nije bila namera nego greška", rekao je Zeman.

Iako je Češka do sada zbog eskalacije tenzija nakon ubistva iranskog generala povukla iz svoje misije u Iraku samo petoricu policajaca, dok vojnici u misiji obuke iračkih oružanih snaga ostaju, predsednik Zeman je kazao da ne bi imao ništa protiv toga da Češka povuče svoje vojnike iz Iraka.

"U svakom slučaju, trebalo bi da imamo avione spremne za evakuaciju. Za razliku od Avganistana povlačenje iz Iraka mi ne bi smetalo. U Iraku je poražena Islamska država, tamo se tuku suniti i šiiti i ne bi bila baš sreća da se umešamo u taj sukob", kazao je Zeman.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side