Zeman: Ne dajem legitimitet aneksiji Krima ali kako zamišljate da ga vratite Ukrajini
18.10.2017 Prag

Zeman: Ne dajem legitimitet aneksiji Krima ali kako zamišljate da ga vratite Ukrajini

Zeman: Ne dajem legitimitet aneksiji Krima ali kako zamišljate da ga vratite Ukrajini Foto: prtscr ytb
Predsednik Češke Miloš Zeman negirao je danas da je svojom izjavom u Savetu Evrope prošle sedmice da je aneksija Krima svršen čin dao legitimitet agresiji Rusije, i rekao da je da je samo izneo istinu koju državnici ne govore i zapitao kako uopšte zamišljaju da Krim Ukrajini vrate.

"Mogu da konstatujem da sam uvek označavao aneksiju Krima za kršenje prava. Rekao sam (u Savetu Evrope) jednu stvar koju, istina je, niko do državnika nije rekao. Kazao sam to da je okupacija Krima svršen čin. To uopšte nije priznanje legitimiteta", kazao je danas Zeman.

Češki predsednik rekao je da njegova izjava na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu, znači upravo suprotno nego kako je protumačena.

"Neka mi neko kaže, a meni će biti drago, kako žele da vrate Krim Ukrajini? Ako mi to neko kaže ja ću da se poklonim i to će biti stvar za Nobelovu nagradu", kazao je u Plzenu češki predsednik.

Zemanov predlog da Rusija plati Ukrajini za Krim odštetu u novcu ili nafti i gasu kada je aneksija već svršen čin, što je izazvao evropski skandal, iskrsao je danas pošto je Skupština Plzenskog regiona obavezala svog predsednika Jozefa Bernarda da Zemanu saopšti da Plzenski region tu izjavu osuđuje.

"Izjavom u Savetu Evrope 10. oktobra 2017. godine predsednik, kao šef države koja ima bolna iskustva sa okupacijom iz 1968. godine, otvoreno daje legitimitet agresiji koja je kršenje međunarodnog prava", navodi se u rezoluciji koju je uoči Zemanove posete usvojila Skupština Plzenskog regiona.

U znak protesta na ručak s predsednikom Zemanom nisu došli neki regionalni odbornici uglavnom iz opozicionih stranaka.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side