25.01.2017 Prag

Zeman: Ako EU neće da nas zaštiti od migracije moraćemo kao Mađari sami

Zeman: Ako EU neće da nas zaštiti od migracije moraćemo kao Mađari sami Foto: prtscr ytb
Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je tokom posete Plzenu da, ukoliko Evropska unija (EU) nije u stanju i neće da štiti spoljne granice pred izbeglicama, onda će njegova zemlja morati da se zaštiti sama, kao što je to učinila Madjarska, ili Austrija.

"Ukoliko EU nije u stanju da zaštiti svoje granice moraćemo sebi da pomognemo sami kao što su to učinile i druge zemlje. Kao na primer Madjarska ili Austrija. Osim toga neophodno je da u slučaju potrebe razmestimo za zaštitu granica policiju, vojsku i vatrogasce", kazao je sinoć Zeman tokom obilaska zapadne Češke, javljaju češki mediji.

Zeman je naglasio da to što kroz Češke za sada ne ide migracijska ruta, samo zbog toga što su tri miliona izbeglica zadržani i zatvoreni u Turskoj, ne znači da će talas Češku zaista zaobići.

"Nismo odabrana zemlja kojoj to ne može da se desi. I moramo za to da se pripremimo. Zamislite da izleti taj turski zapušač i da počnu da se valjaju Balkanom", rekao je Zeman.

O idejama da se makar na tri do pet meseci uvede ponovo obaveza služenja vojnog roka za češke mladiće, o čemu se sve glasnije govori, češka politička scena, rekao je da armija treba da bude profesionalna.

"Ja sam uveo profesionalnu vojsku. Osnovni argument jeste to da moderna tehnika iziskuje da učite kako da njome rukujete oko dve godine. A ako to učite dve godine pa odete u civil onda su to bačene pare jer mora da uči neko drugi. Ali srdačno podržavam aktivne rezerviste", kazao je Zeman.

Najnovije evropske statistike potvrdile su da izbeglice i dalje zaobilaze Češku i Slovačku u širokom luku jer spadaju u zemlje članice EU gde ima najmanje stranaca koji traže azil.

Na milion stanovnika u Slovačkoj ima svega sedam zahteva za azil, dok ih je u Češkoj 28.

Izbeglice i migranti uz Češku i Slovačku najviše izbegavaju Portugal, Rumuniju i Estoniju, dok bi najradije zatražili utočište u Nemačkoj, pokazala je najnovija anketa Evrostata za treći kvartal prošle godine.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side