Zbog 'špijunskog' vozila Izraelca uhapšeno troje Kiprana
19.12.2019 Larnaka

Zbog 'špijunskog' vozila Izraelca uhapšeno troje Kiprana

Zbog 'špijunskog' vozila Izraelca uhapšeno troje Kiprana Foto: Pixabay
Kiparska policija je danas objavila da je uhapsila tri osobe u vezi s navodnim "špijunskim" vozilom jednog Izraelca, opremljenim vrhunskom tehnologijom za nadzor koja može "presresti" komunikacije.

Dvojica Kiprana i jedna Kipranka, osumnjičeni su u 13 tačaka za kršenje zakona o privatnosti, obradu ličnih podataka, pribavljanje lažnih dokumenata i kršenje zakon o radio-komunikaciji.

Policija kaže da će to troje koji rade za kompaniju koja je vlasnica "špijunskog" vozila, biti izvedeni pred sudiju priobalnog grada Larnake u petak radi određivanja pritvora.

Kiparska policija je 16. novembra saopštila da je zaplenila kombi jednog državljanina Izraela, opremljen vrhunskim sistemom za nadzor i za "presretanje" telekomunikacija.

Policija je pokrenula istragu pošto je opoziciona Komunistička partija Akel pitala Vladu šta planira da uradi jer je septembra američki magazin "Forbes" objavio video-snimak intervjua s vlasnikom vozila koji se predstavlja kao bivši oficir Obaveštajne službe Izraela, Tal Dilian.

Za Diliana se tvrdi da vodi kompaniju sa sedištem na Kipru - "WiSpear", kojoj pripada vozilo.

Po "Forbsu", oprema vozila - vrednosti devet miliona dolara, može da preuzme kontrolu nad elektronskim uređajima u krugu od 500 metara, da "hakuje" bilo koji telefon i prisluškuje razgovore, bez obzira na nivo enkripcije.

Dilian je tvrdio u intervjuu da njegov kombi, navodno "namenjen policijskim operativcima na terenu", "uz alat za 'hakovanje' Androida (najmasovniji operativni sistem mobilne telefonije), može da prepozna nečije lice gde god taj neko bio, da prisluškuje telefonske pozive i da za svega nekoliko minuta locira sve telefone u čitavoj zemlji".

Početkom novembra policija je pretresla prostorije kompanije u letovalištu Larnaki.

Kombi je zaplenjen 16. novembra i još je u posedu policije.

"WiSpear" negira bilo kakve nezakonitost i tvrdi da vozilo nije korišćeno za špijuniranje nikoga na Kipru.

"Želeli bismo da ponovimo da vozilo nije bilo aktivno na Kipru, izuzev u svrhu demonstracije i terenskog testiranja", navodi se u saopštenju "WiSpear"-a.

Dilian je ovog meseca policijske istražitelje nazvao "amaterima" zbog produžavanja istrage koju on naziva "lovom na veštice".

Glavni tužilac Kipra, Kostas Kliridis, objavio je 28. novembra da je zbog "ozbiljnosti slučaja i raznih pravnih aspekata" u vezi s njim, postavljen nezavisni istražitelj koji će pomagati policiji u njenoj istrazi "špijunskog" vozila.

Prisluškivanje je nezakonito na Kipru, dok se pisana komunikacija može presresti pod određenim okolnostima, ali samo po nalogu suda.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side