Savet bezbednosti bez stava o Kosovu
29.09.2011 Njujork

Savet bezbednosti bez stava o Kosovu

Savet bezbednosti bez stava o Kosovu
Na konsultacijama u Savetu bezbednosti UN o situaciji na severu Kosova i Metohije nije se došlo do zajedničkog stava o Kosovu jer zapadne zemlje tvrde da se problemi mogu rešiti jedino dijalogom.

U konsultacijama iza zatvorenih vrata, koje je zatražila Rusija, ponovila se ranija situacija, da su zapadne zemlje iskazale stav da se problemi na severu Kosova mogu rešiti jedino dijalogom, uz posredovanje Evropske unije, navode diplomatski izvori.

Zapadne zemlje članice Saveta bezbednosti smatraju da je situacija na severu Kosova pod kontrolom, a da Kfor i Euleks deluju u skladu sa mandatom koji su im poverile UN.

Većina članica Saveta bezbednosti UN je pokazala da shvata ozbiljnost situacije u srpskoj pokrajini, rekli su isti diplomatski izvori.

Jeremić: Nigde u Evropi se ne puca na civile, osim na Kosovu

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je da je na sinoćnoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija Rusija prenela sve stavove Srbije u vezi sa situacijom na severu Kosova i Metohije.

Srbija traži odgovor na pitanje i ko je naredio vatru na civile i insistira na stavu da nijedan incident, ni narušavanje mira ni stabilnosti ne sme ostati nekažnjeno od strane Saveta bezbednosti, rekao je ministar Jeremić Radio-televiziji Srbije.

Jeremić je istakao da se "nigde u Evropi ne puca na civile, osim u Srbiji i to na delu teritorije koji nije pod upravom naše vlade po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN", rekao je Jeremić.

"Nastavićemo da aktivnom politikom, aktivnom diplomatijom sprečavamo pokušaje toga da budemo optuženi za ono što očigledno nema veze sa Vladom Srbije", najavio je Jeremić.

"Upozoravali smo, održali smo nekoliko važnih sastanaka, uključujući i sednice Saveta bezbednosti, gde smo upozoravali da može da dođe do ovakvog razvoja situacije na terenu", rekao je Jeremić. 

"Oni koji su se oglušili o sva naša upozorenja, a to je, pre svega, NATO, snose punu odgovornost za ono što se danas dešava u pokrajini", zaključio je Jeremić. 

Rusija sazvala sednicu

Sednica je sazvana na zahtev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga Kfora, pozivajući istovremeno Kfor i Euleks da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti. 

Istovremeno u sredu SAD su osudile "napad Srba na pripadnike Kfora" na severu Kosova, pozvale sve strane da zadrže mir, a Beograd i Prištinu da nastave dijalog. 

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić razgovarao je u utorak o situaciji na KiM sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, na marginama Generalne skupštine UN. 

Konsulatacije su održane dan pošto je na administrativnom prelazu Jarinje došlo do incidenta Srba i pripadnika Kfora, u kojem je povređeno 11 osoba - sedmorica Srba i četvorica vojnika Kfora. 

 

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 29.09.2011, 13:05h Виде Даничић

    По свим међународним конвенцијама пуцање на цивиле је ѕлочин против човечности. У случају Космета пуцање на Србе цивиле је уѕ то класичан геноцид, имајући у виду све оно што се десило у историји Космета, бомбардовање 1999. г. и све текуће трајне ѕлочине шиптара, којима су се сада придружили и Кфоровци и остала међународна багра. ЕУ је јавно подржала пуцање на Србе цивиле, а Савет беѕбедности, односно евроатлантски пријатељи досманлијске власти спречавају осуду тог ѕлочина на Савету беѕбедности. Они у ствари подржавају шиптаре у даљем геноциду над Србима и поручују Србима да се морају договорити са шиптарима? Ово је све толико одвратно да би представницима досманлијске власти најбоље било да се више не појављују у јавности. Немају они више нама шта да кажу. Сад ћемо ми њима нешто рећи...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side