31.07.2016 Jerevan

Završena dvonedeljna okupacija policijske stanice u Jermeniji

Završena dvonedeljna okupacija policijske stanice u Jermeniji Foto: Beta/AP
Okupacija policijske stanice u glavnom gradu Jermenije je okončana, a svih 20 naoružanih otmičara predalo se policiji, saopštila je večeras Služba državne bezbednosti.

 

 

Predajom naoružanih pristalice radikalne opozicije završena je dvonedeljna blokada u kojoj su poginula dva policajca, dok je nekoliko ljudi ranjeno.

Dvojica naoružanih otmičara zabarikadiranih u policijskoj stanici u Jerevanu, predala su se ranije danas, a trećeg je ranila policija, saopštile su jermenske vlasti.

Oko 20 od ukupno 31 naoružanog pristalice radikalne opozicije, koji su 17. jula upali u policijsku stanicu u Jerevanu, ostalo je zabarikadirano, a ranjeni su prebačeni u bolnice i pritvor.

Portparol Ministarstva zdravlja Anait Hajtajan rekao je da su opozicioni demonstranti sinoć oslobodili dvoje medicinskih radnika koji su bili poslednji taoci.

Bezbednosne službe postavile su juče otmičarima ultimatum da se predaju i navele da su sva sredstva za mirno rešenje krize iscrpena posle okršaja u noći između petka i subote.

Nasilje je eskaliralo posle pokušaja policije da pendrecima i dimnim i šok bombama rastera demonstrante koji su sinoć krenuli ka predsedničkoj rezidenciji i zgradama najviših državnih institucija.

Demonstranti su dva sata blokirali saobraćaj, a rano jutros su se mirno razišli.

U sukobima su povređene 63 osobe, a uhapšeno 165, od čega je 26 zadržano u pritvoru.

Dvadesetak pristalica lidera opozicione grupe "Osnivački parlament" Jiraira Sefiliana, uhapšenog u junu, upalo je 17. jula u policijsku stanicu i ubilo jednog policajca, a više osoba zadržalo kao taoce, tražeći ostavku predsednika Jermenije Serža Sarkisijana.

Radikalna opozicija traži puštanje svih političkih zatvorenika na slobodu i pozvala je Jermene da izađu na ulice i primoraju vladu da podnese ostavku.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side