Zatvor CIA u centru Bukurešta
08.12.2011 Bukurešt

Zatvor CIA u centru Bukurešta

Zatvor CIA u centru Bukurešta
Na samo nekoliko minuta hoda od centra Bukurešta, u stambenom delu glavnog grada Rumunije, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), godinama je jednu državnu zgradu koristila kao zatvor za svoje 'najvrednije' zatvorenike.

U podrumu zgrade vlade Rumunije, koja je imala šifrovano ime „Sjajno svetlo“, CIA je držala i jednog od najvažnijih operativaca Al Kaide, Halida Šeika Muhameda, jednog od organizatora napada na njujorški trgovinski centar, pre nego što je 2006. godine prebačen u američku bazu Gvantanamo na Kubi.

Iako se za postojanje zatvora CIA znalo i ranije, do sada nije bila poznata lokacija na kojoj se nalazio. Zatvor u Bukureštu je deo mreže „crnih lokacija“ američke obaveštajne agencije. Osim ovog zatvora, CIA je imala tajne zatvore u Litvaniji, Poljskoj i na Tajlandu. Svi zatvori su ukinuti u maju 2006. godine, a ovaj program CIA potpuno je prekinut 2009.

U odnosu na zatvor u Litvaniji koji je bio smešten u seoskom okruženju, i onog u Poljskoj koji je bio sakriven među vojnim objektima, zatvor u Rumuniji se nalazio praktično u centru Bukurešta, u jednoj ulici ukrašenoj drvoredima, u blizini železničke stanice.

Zgrada u kojoj je CIA držala svoje važne zatvorenike sada se koristi kao Nacionalna kancelarija za poverljive informacije (ORNISS) i služi za čuvanje poverljivih podataka NATO i Evropske unije. Bivši obaveštajci su potvrdili da se upravo u toj zgradi nalazio zatvor. Čak je i visoki zvaničnik ORNISS-a, Adrijan Kamarasan, potvrdio da je podrum njihove zgrade najsigurnije mesto u Rumuniji, ali je odbacio povezanost sa CIA.

Zatvor u Bukureštu je CIA otvorila u jesen 2003. godine kada je napuštena lokacija u Poljskoj. Zatvorenici su dovoženi kombijem do sporednog ulaza u zgradu i smeštani u podrum, u kome se nalazilo šest montažnih ćelija.

U svakoj ćeliji nalazili su se sat i strelica koja je pokazivala pravac prema Meki, kako bi muslimanski vernici mogli da obavljaju svoje verske obrede. Ćelije su bile instalirane na oprugama kako zatvorenici ne bi mogli da održavaju ravnotežu.

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) još uvek nije reagovala na pisanje medija o improvizovanom zatvoru u Bukureštu.

autor: AS izvor: The Guardian/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side